5. Pješadijska brigada

Godišnja analiza obuke 5.pbr za 2013. godinu

5.12.2013

U skladu sa dokumentima koja tretiraju oblast obuke OS BiH, dana 03.12.2013. godine na lokaciji razmještaja Komande 5.pbr u Kasarni i aerodromu „Dubrave“, realizovana je Godišnja analiza obuke za 2013. godinu.

Pored ključnog personala brigade ovoj aktivnosti prisustvovali su komandanti i komandiri jedinica. Ispred ZŠ OS BiH analizi je prisustvovao pukovnik Adnan Bijedić, ispred OK OS BiH pukovnik Šaban Žunić, kao i članovi EAT Tima EUFOR-a iz sastava austrijskog kontigenta.

Cilj navedene analize bio je sagledavanje stepena realizacije planirane obuke, indentifikacija problema i ometača, te unapređenje iste kroz sistem upravljanja obukom. Inače, analiza je nakon uvodnog izlaganja komandanta brigade realizovana izlaganjem komandanata bataljona i komandira izviđačke čete, te starješina štaba i glavnog podoficira brigade.

Prije završnog izlaganja komandanta brigade, učesnicima analize obratile su se starješine ZŠ i OK OS BiH pukovnici Bijedić i Žunić. Nakon toga, komandant brigade brigadir Kenan Dautović, je kroz smjernice za obuku u 2014 godini naglasio, da je glavni zadatak 5.pbr obuka „jer samo obučeni, kako pojedinac tako i jedinica mogu u potpunosti izvršiti dodjeljenu misiju“. Istakao je i očekivanje da će se u narednoj godini stepen obučenosti svih pripadnika podići na veći nivo, uvažavajući činjenicu da je veliki dio personala brigade angažovan na drugim operativnim zadacima i obavezama, što uveliko otežava proces izvođenja obuke.

U sklopu navedene aktivnosti izvršen je obilazak nedavno izgrađenog taktičkog poligona na lokaciji razmještaja komande 5.pbr, koji je po svom sadržaju, namjeni i specifičnostima jedinstven u OS BiH. Na ovom poligonu obuku će u narednoj godini proći jedinice do nivoa voda iz sastava 5.pbr.

info: 5pbr