5. Pješadijska brigada

Posjeta inspekcijskog tima Republike Slovačke Komandi 5.pbr

21.1.2014

Inspekcijski tim Republike Slovačke kojeg je predvodio, kapetan Anton Mejtner, posjetio je danas Komandu 5.pješadijske brigade te izvršio inspekcijski nadzor po pitanju provedbi odredaba Bečkih dokumenata iz 2011. godine (WD 2011).

U pratnji kapetana Majtnera bile su njegove koleginice poručnica Julia Raticova i gospođa Katarina Gregova. Kao pridruženi član Slovačkom inspekcijskom timu bio je penzionisani brigadir Zbigniew Pluskota iz Republike Poljske. Inspekcijski tim je u Komandu brigade došao u pratnji Pratećeg tima OS BiH kojeg je predvodio pukovnik Branislav Drobac.

Vođa Lokalnog pratećeg tima, brigadir Nebojša Đ. Vojaković, primio je goste u brifing sali te im prezentirao informativni brifing. Istim su obuhvaćene osnovne informacije o 5. pješadijskoj brigadi, a između ostalog i informacije o razmještaju jedinica naše brigade, trenuta popunjenost, kako personalan tako i materijalna. Brigadir Vojaković je naglasio da naša brigada ne provodi aktivnosti za koje su potrebne najave u skladu odredbama Bečkih dokumentaa. Inspekcijski tim je po završetku prezentacije Informativnog brifinga, članovima Lokalnog pratećeg tima 5.pbr uputio nekoliko pitanja kako bi stekli jasniju sliku o stanju na lokaciji te u samoj jedinici. Pitanja su se odnosila na poligone za izvođenje obuke, na popunjenost brigade pripadnicama ženskog pola, a nekoliko pitanja odnosilo se i na učestvovanje  naših pripadnika u mirovnoj misiji ISAF.

Zadovoljni prezentovanim brifingom i informacijama, Inspekcijski i Prateći tim napustili su Komandu 5.pbr oko 12,30 sati.

Info- 5. Pbr