5. Pješadijska brigada

Posjeta ekspertnog tima OS Republike Rumunjske

7.2.2014

U posjeti Artiljerijskom bataljonu 5.pbr OS BiH na lokaciji kasarne „Josip Karimović Grabo“ u Žepču, dana 05.02.2014. godine, boravio je tim eksperata iz sastava Oružanih snaga Republike Rumunjske.

Cilj njihove posjete bio je sagledavanje stanja raketnih sistema SVLR APRA 122 mm, koje su i proizvedene u Republici Rumunjskoj.

Ekspertni tim primio je komandant Artiljerijskog bataljona, pukovnik Vlatko Marinčić, koji je u informativnom brifingu upoznao goste sa stanjem raketnih sistema SVLR APRA 122 mm, te je istakao da je zbog specifičnosti ovih raketnih sistema potrebna doobuka personala, kao i adekvatno održavanje sistema.

Nakon brifinga, izvršen je pregled svih raketnih sistema SVLR APRA 122 mm, te je na taj način ekspertni tim OS R. Rumunjske upoznat sa procedurom kontrolno – tehničkog pregleda na m/v DAC15 i oruđa SVLR APRA 122mm ( kalibracija i boroskopija), sa svim potrebnim ispitivanjima funkcionalnosti svih sistema, kao i potrebnim dozvoljenim parametrima. Ekspertni tim je nakon sagledavanja stanja, istakao da je zadovoljan sa zatečenim stanjem, te kroz razgovor sa starješinama Artiljerijskog bataljona 5.pbr OS BiH iznijeli prijedloge i sugestije u cilju održavanja i doobuke personala na ovim raketnim sistemima.

Info- 5. pbr