5. Pješadijska brigada

Vježba komandnog mjesta (CPX) 1.pb

14.2.2014

U sklopu priprema za ključni događaj po pitanju obuke u 5.pbr, vježbu vanjskog ocjenjivanja „Dinamični odgovor 14-05“ koja će se realizirati početkom juna u Centru za borbenu obuku (CBO) na Manjači, Komanda 1. pješadijskog bataljona 5.pbr je ove nedjelje provela Vježbu komandnog mjesta (Command Post Excersise/CPX).

Vježba je provedena u kasarni „7.mbr“ u vremenu od 10.02. do 13.02.2014.godine. Samom početku vježbe prethodilo je izdavanje Operativne naredbe od strane tima oficira Komande 5.pbr, nakon čega je uslijedio rad Komande bataljona po procedurama Procesa donošenja vojnih odluka (PDVO). U vježbu su, pored pripadnika Komande bataljona, bili uključeni i komandanti četa i vodova, kao i specialisti iz drugih organskih sastava jedinica OS BiH (Brigada taktičke podrške, Komanda logistike i dr.). Na vježbi su, također, bili prisutni i vježbu pratili predstavnici Komande obuke i doktrine, koji su imali ulogu ocjenјivača. Vježbi je u srijedu ispred Operatvine komande prisustvovao brigadir Mirzet Lubenović koji se aktivno uključio u analizu pravaca djelovanja, aktivnost koja je taj dan planski provođena.

Vježba je okončana finalnim brifingom na kojem su prezentirani učinci rada Štaba bataljona, a na kraju je ocjenjivački tim KOiD-a iznio svoju ocjenu, ocijenivši ovu vježbu uspješnom, što je preduslov nastavaka priprema ka konačnom „Dinamičnom odgovoru 14-5“.

Info- 5. pbr