5. Pješadijska brigada

Realizirana Situacijska terenska vježba (STX) 1. pješadijskog bataljona

13.3.2014

U skladu sa Godišnjim planom obuke 5. pješadijske brigade OS BiH za 2014. godinu, na lokaciji kasarne i zračne luke “Dubrave” Živinice u periodu od 10. do 13. marta 2014. godine, realizirana je Situacijska terenska vježba (STX) 1. pješadijskog bataljona, 5. pbr OS BiH.

Realizacija ove aktivnosti je jedna od kvalifikacijskih kapija za učešće na vježbi vanjskog ocjenjivanja „DINAMIČAN ODGOVOR 14-5”, koja će biti realizirana na poligonu za obuku “Manjača” u periodu 02.-13. maja 2014. godine.

Svrha ove vježbe je provjera obučenosti i spremnosti pješadijskih četa 1.pb za provođenje taktika, tehnika i procedura u operacijama podrške miru, njihove sposobnosti integracije u multinacionalno okruženje za izvođenje potpunog spektra operacija, te dostizanje zahtjeva interoperabilnosti u skladu sa NATO doktrinom, procedurama i praksom. Koliki značaj je dat ovoj vježbi govori i činjenica da je u cjelodnevnoj posjeti 5.pbr, dana 12. marta 2014. godine, boravio zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za operacije, brigadni general Sakib Forić, koji je u pratnji komandanta brigade, brigadira dr. Kenana Dautovića, obišao poligon za obuku, gdje su u informativnom brifingu od strane komandanta 1.pb/5.pbr, majora Nedžada Terzića, upoznati sa scenarijem STX vježbe. Po završetku brifinga, general Forić je obišao poligon za obuku, te se kroz posmatranje STX-a i razgovor sa starješinama i vojnicima lično uvjerio u spremnost jedinice za izlazak na vježbu „DINAMIČAN ODGOVOR 14-5”.

Na kraju svoje posjete, general Forić se zahvalio brigadiru Dautoviću na prijemu, te izrazio zadovoljstvo stepenom profesionalizma i obučenosti pripadnika 5.pbr OS BiH koji su učestvovali na vježbi.

Info-5.pbr