5. Pješadijska brigada

Realizirana zajednička obuka Komande MnBn EUFOR-a u BiH i Komande 1.pb/5.pbr OS BiH

23.4.2014

U sklopu priprema za vježbu „DINAMIČAN ODGOVOR 14-5“, 17. i 18. aprila 2014. godine u kasarni „7. muslimanske brigade“ u Zenici, realizirana je zajednička obuka multinacionalnog bataljona EUFOR-a (MnBn EUFOR-a) u BiH i komande 1. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH.

Komanda MnBn koju je predvodio komandant, potpukovnik Harald Schartih, u kasarni „7. mbr“ u Zenici, spojila je svoje modalite rada sa Komandom 1.pb. Scenario zajedničkog rada u terenskim uslovima obuhvatio je proces donošenja vojnih odluka po prijemu Operativne komande. Formiran je TOC (Taktički operativni centar) BBG (borbene grupe bataljona) te su sa podređenim jedinicama tokom MAPEX-a (Vježba na karti) realizirani taktički zadaci uz različite supozicije. Integrirani štabovi BBG su po prijemu informacija sa terena, procjenjivali situaciju i donosili odluke o upotrebi jedinica. 

Zajednička obuka komandi bataljona imala je za cilj da prevashodno interpretira komunikacijske vještine na engleskom jeziku, štabne drilove u TOC-u, te razmjenu iskustava u procesu donošenja vojnih odluka.

Info-5.pbr