5. Pješadijska brigada

Realizovana Finalna planska konferencija (FCC) za Vježbu vanjskog ocjenjivanja 5. pbr

8.5.2014

Finalna planska konferencija (FCC) za Vježbu vanjskog ocjenjivanja 5. pbr, „Dinamičan odgovor 14-5“, realizovana je 07.05.2014. godine u kasarni „Mika Bosnić“ na Manjači.
Konferenciji je prisustvovalo preko 100 starješina OS BiH i EUFOR-a. Pored tima starješina OK OS BiH, konferenciji su prisustvovali brigadni generali Mirko Tepšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije te Sakib Forić, zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije, koji je ujedno i zadužen za realizaciju vježbe. Ispred snaga EUFOR-a u radu konferencije učestvovao je pukovnik Alptekin Tartici, zamjenik načelnika štaba za operacije u EUFOR-u.

Konferenciju je otvorio brigadni general Sakib Forić, koji je u uvodnom obraćanju pozdravio sve prisutne, poželivši im dobrodošlicu te ih podsjetio na aktivnosti koje je 5.pbr do sada realizovala u sklopu priprema za vježbu „Dinamičan odgovor 14-5“ te naglasio: „Brigada je prošla sve kvalifikaciske kapije i spremna je za izvršenje zadatka.” Također, general Forić je naglasio da očekuje da na ovoj konferenciji budu otklonjeni svi nedostaci.

U svom obraćanju učesnicima konferencije, pukovnik Alptekin Tartici predstavio je pripadnike EUFOR-a koji će učestvovati u radu sindikalnih grupa. Istakao je da je do sada EUFOR onganizovao vježbe, a OS BiH su učestvovale u njima. Ovaj put OS BiH organizuju vježbu, a snage EUFOR-a učestvuju u njoj. Također, ova vježba, pored toga što će omogućiti pripadnicima OS BiH da upoznaju kolege iz drugih zemalja, pomoći će im da povećaju nivo interoperabilnosti. Brigadir dr. Kenan Dautović, komandant 5.pbr, prezentovao je aktivnosti koje je brigada realizovala u sklopu priprema za vježbu „Dinamičan odgovor 14-5“ te podsjetio učesnike konferencije šta je to još, što treba napraviti do početka vježbe. Također, brigadir Dautović naglasio je da je 5.pbr spremna za izvršenje zadatka. U svom obraćanju učesnicima konferencije, general Tepšić naglasio je da će tokom zajedničke vježbe „Brzi odgovor 14”, OS BiH pokazati sposobnost djelovanja i itegrisanja sa snagama EUFOR-a (zajedničkim komandovanjem i grupirsnjem snaga do nivoa voda).

Konferencija je nastavljena radom sindikalnih grupa koje su finalizirale potrebne produkte, te ih prezentovale na kraju rada konferencije. Konferenciju je zatvorio brigadni general Sakib Forić istakavši svoje zadovoljstvo radom sindikata te još jednom podsjetio na izazove sa kojima se OS BiH susreću, misleći prvenstveno na ograničene resurse.

Info- 5. pbr