5. Pješadijska brigada

Nastavljene aktivnosti komandi i jedinica 5.pbr na suzbijanju elementarnih nepogoda

18.5.2014

I u popodnevnim satima 17.05. kao i tokom 18.05.104. godine personal i MTS 5.pbr su i dalje u svrhu suzbijanja elementarnih nepogoda koje su najizraženije prema Semberiji i Posavini.

Pored jedinica 3.pb angažovane su i jedinice 2.pb kao i drugi sastavi kako iz brigade tako i iz drugih jedinica uključujuči i djelovanje dva helikoptere OS BiH.

Pored NŠ brigade koji se nalazi na komandnom mjestu 3.pb u Bijeljini ovaj bataljon danas je obišao i komandant 5.pbr brigadir Kenan Dautović.

Trenutno se na lokacijama 5.pbr nalazi nešto manje od 500 lica koji su uslijed nepogoda morali napustiti svoje domove i to po 200 u kasarne Zenica i Bijeljina i 75 u Dubravama. Pored smještaja i hrane navedenom stanovništvu zajedno sa CZ se pruža i  zdravstvena njega, uz napomenu da je saradnja sa nadležnim štabovima po svim pitanjima na visokom nivou.

Treba naglasiti da je jedinice 1.pb tokom izvršenja misije u Maglaju jučer (17.05.) u pratnji brigadnog generala Senada Mašovića obišao i Predsjedavajući predsjedništva BiH gospodin Bakir Izetbegović, dok je kasarnu Zenica obišao i reis-ul-lema IZ U BiH Husein efendija Kavazović u pratnji vojnog muftije Ismail ef. Smajlovića. Danas u popodnevnim satima kasarnu „Dubrave“, tj. evakuirano stanovništvo posjetit će potpredsjednik Federacije BiH gospodin Mirsad Kebo u pratnji premijera TK i načelnika općine Živinice.

Info- 5. pbr