5. Pješadijska brigada

Nastavljena borba sa vodenom stihijom

19.5.2014

Borba pripadnika 5.pješadijske brigade OS BiH sa vodenom stihijom nastavlja se i danas. Oko 350 naših pripadnika je angažirano na područjima koja su u ovom trenutku najugroženija u Bosni i Hercegovini, a to su Orašje, Brčko i Bijeljina.

Iako je voda prodrla u ova područja, još ima dijelova ovih općina koja su još uvijek nepoplavljena, stoga naši pripadnici zajedno sa snagama Civilne zaštite, lokalnim stanovništvom rade na sanaciji nasipa, odnosno izgradnji novih kako bi se zaustavio prodor vode.

Sinoć je u pomoć pripadnicima 6.pješadijske brigade u Orašju i lokalnom stanovništvu upućeno 99 pripadnika našeg 2.pješadijskog bataljona iz Kiseljaka koji su se zajedno sa mateirijalno-tehničkim sredstvima i vozilima stavili na raspolaganej lokalnom štabu Civilne zaštite. Na drugoj strani, 4. pješadijska brigada je uputila pomoć pripadnicima našeg 3.bataljona koji se sa ovom nezapamćenom prirodnom nesrećom bori na području općine Bijeljina. Tako je u Bijeljinu stiglo preko 100 vojnika i 22 motorna vozila koja pomažu u evakuaciji i spašavanju lokalnog stanovništva.

Napominjemo da naša brigada izvodi koordinirane operacije i sa brigadom Zračnih snaga, a danas je u prijepodnevnim satima komandant brigade brigadir Kenan Dautović izvršio zračno (helikoptersko) izviđanje šireg područja Brčko-Distrikta, kako bi se što kvalitetnije izvršila procjena budućeg angažiranja pripadnika 5.pbr OS BiH.

Uporedo sa ovim aktivnostima, u našim kasarnama organizirani su i prihvatni centri za stanovništvo koje je izbjeglo sa teritorija zahvaćenih poplavama ili klizištima. Trenutno na naše tri lokacije: kasarna i aerodrom Dubrave kod Živinica, kasarna „7.Mbr“ u Zenici i kasarna „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini boravi oko 240 civila. Ovaj broj se stalno mijenja, a na lokaciji u Zenici očekujemo dolazak do kraja dana još oko 50-a civilnih osoba.

Za sve njih je organiziran smještaj u čvrstim objektima, a vrši se i priprema i distribucija hrane i vode. Medicinsko osoblje Oružanih snaga zajedno sa medicinskim timovima lokalnih domova zdravlja konstatno brinu o zdravlju izbjeglih osoba među kojima je oko 30% djece.

Ulazak u kasarne i obilazak izbjeglica omogućen je i humanitarnim organizacijama, a isti vrše distribuciju humanitarne pomoći (hrana, odjeća, obuća, lijekovi) iz vlastitih kapaciteta uz asistenciju naših pripadnika.

Naša brigada je uključena također i u prihvat humanitarne pomoći koja se upravo danas doprema u BiH preko Međunarodnog aerodroma Tuzla. U saradnji sa 5.bataljonom logističke potpore, prvobitno se vrši prihvat, a u narednim danima vršit će se i distribucija iste za općine Maglaj, Orašje i Brčko.

Značajan interes iskazali su kako lokalni tako i državni mediji koji kontinuirano prate razvoj događaja i aktivnsoti koje naša brigada provodi na poplavom ugroženim područjima te su naši pripadnici u nekoliko navrata davali izjave, odnosno sudjelovali na press konferencijama.

Sve aktivnosti koje provodi 5.pješadijska brigada koordiniraju se iz privremenog Operativnog centra koje je formirano u svrhu koordinacije svih aktivnosti na terenu te je tako učinkovitost istih dignuta na višu razinu.

Naša brigada konstatno vrši procjenu stanja na terenu, te u skladu s tim vrši procjenu i angažiranosti ljudstva. Naši pripadnici su već peti dan angažirani na terenu gdje pružaju pomoć civilnom stanovništvu, a obzirom da je velika većina i njih samih naseljena na poplavom zahvećenom području, pomoć je potrebna i njima te svjesni situacije u kojoj se svi zajedno nalazimo, naši pripadnici ulažu maksimum svojih napora kako bi se oduprli ovoj prirodnoj nesreći.

Info-5.pbr