5. Pješadijska brigada

Nastavlja se borba sa vodenom stihijom

20.5.2014

I danas su nastavljene aktivnosti 5.pješadijske brigade OS BiH na zaštiti i spašavanju od poplava ugroženog stanovništva u slivu rijeka Bosna, Sava i Drina.

Težište današnjih aktivnosti je u općinama Orašje i Bijeljina gdje traju aktivnosti na zaštiti i spašavanju od poplava, te na širem području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona gdje se vrši sanacija terena ugorženog poplavama i klizištima. Terenutno je na terenu i u pripavnosti oko 700 pripadnika 5.pješadijske brigade. Uporedo sa ovim aktivnostima, naši pripadnici pomažu i evakuaciju stanovništva sa ugroženih područja općine Bijeljina, a danas su evakuirani stanovnici mjesnih zajednica: Balatun, Trnjaci, Crnjelovo i Batković. Stanovništvo se odvozi u prihvatne centre  gdje brigu o njima preuzima Centar civilne zaštite općine Bijeljina. Na oraškoj općini i dalje traju napori na saniranju savskog nasipa a uporedo, kao i u Bijeljini, traju i operacije spašavanja i evakuacije civilnog stanovništva.

Naša brigada u koordinaciji sa 5. bataljonom logističke podrške vrši i distribuciju humanitarne pomoći koja ovih dana pristiže u BiH. Konkretno, jučer je na Međunarodni aerodrom Tuzla dopremljena humanitarna pomoć iz Italije, a trenutno se u koordinaciji sa Crvenim krstom i Kantonalnim štabom CZ TK radi na distribuciji pitke vode za općine Tuzla, Kalesija, Teočak, Čelić, Srebrenik, Lukavac, Gračanica, Doboj-Istok i Srebrenik.

I dalje na našim lokacijama u kasarni i aerodromu Dubrave, kasarni  „7.Mbr“ u Zenici i kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljni osiguravamo smještaj za oko 230 civila sa ugroženih područja.

Info-5.pbr