5. Pješadijska brigada

Pripadnici 5.pbr učestvuju u sanaciji poplavljenih područja

21.5.2014

Situacija na terenu po pitanju izlijevanja rijeka Bosne, Save i Drine iz svojih korita lagano se popravlja u smislu da voda više ne nadire ranijim intenzitetom preko urušenih nasipa. Pripadnici naše brigade, njih oko 250 aktivno su angažirani na oraškom, brčanskom i bijeljinskom području gdje se nastavljaju aktivnosti na sanaciji nasipa, evakuaciji stanovništva i distribuciji humanitarne pomoći.

Težište je i dalje sanacija savskih nasipa, tako da su pripadnici našeg 2.pješadijskog bataljona i dalje u Orašju gdje sa Civilnom zaštitom Županije posavske, pripadnicima 6.pbr kao i drugim jedinicama Oružanih snaga BiH nastoje zaustaviti prodor vode iz savskog korita preko urušenog nasipa u selu Kopanice. U Bijeljini pripadnici 3.pješadijskog bataljona prioritetno rade na nadgledanju i sanaciji savskog nasipa u rajonu Visoča, a dio personala radi uporedo na evakuaciji stanovništva iz mjesnih zajednica Trnjaci, Velino selo i Balaton. Naši pripadnici su, također, uključini i u distribuciju humanitarne pomoći koju svojim transportnim kapacitetima prevoze na potrebna odredišta.

Pripadnici 1.pješadijskog bataljona i Artiljerijskog bataljona danas nisu izlazili na teren, a ovo vrijeme koriste za pregled MTS, njegovo kompletiranje i odmor, jer isti su u pričuvi i po ukazanoj potrebi spremni su za izlazak na teren. U posjeti i radnom sastanku u Komandi 1. bataljona danas je bio premijer ZD kantona, gospodin Munib Huseinagić. Na sasatnku se razgovaralo o trenutnoj situaciji u ZD kantonu, proteklom angažmanu OS BiH, te je ovom prilikom pohvalio pripadnike 1. pješadijskog bataljona  i zahvalio se na njihovom angažmanu i pomoći koju su pružili poplavama i klizištima ugroženom stanovništvu ovog kantona.

U radnoj posjeti Komandi brigade u prijepodnevnim satima bio je brigadni general Ivica Jerkić iz Operativne komande OS BiH. Generala Jerkića dočekao je komandant brigade, brigadir Kenan Dautović, a u Operativnom centru ga je o stanju i aktivnostima koje 5.pbr provodi na terenu brifirao pukovnik Dragan Marić, voditelj Operativnog centra. General je izrazio svoje zadovoljstvo aktivnostima i samoinicijativom koju je 5. pješadijska brigada poduzela, kako bi se posljedice ove prirodne nesreće umanjile i spriječile ljudske žrtve. U nastavku svoje posjete, general Jerkić i brigadir Dautović otišli su u obilazak Brčkog i Orašja.

Po pitanju humanitarnih aktivnosti, odnosno pružanja privremenog smještaja za izbjeglo stanovništvo, napominjemo da je na našim lokacijama, u privremenim prihvatilištima, još uvijek smješteno oko 220 civila. Obzirom da se stanje na ranije ugroženom dijelu općine Lukavac popravilo, sa lokacije kasarne i aerodroma Dubrave, a u koordinaciji sa Općinskim centrom i Crvenim krstom općine Lukavac, izvršili smo prijevoz, odnosno vratili smo u ranije mjesto stanovanja 30 osoba. Trenutno u ovom privremenom prihvatnom središtu boravi još 70 osoba, koji su uglavnom sa područja općine Kalesija.

U popodnevnim satima, Komanda brigade i privremeno prihvatilište obišli su predstavnici Švajcarskog crvenog krsta (Ured u BiH), kao i ministri zdravstva Federalnog i Kantonalnog (TK) nivoa.

Info-5.pbr