5. Pješadijska brigada

Pripadnici 5.pbr vraćaju se iz Orašja

22.5.2014

Situacija na poplavljenim i klizištima ugroženim područjima se popravlja, što stvara preduslove za manji angažman naših vojnika na zadacima pomoći civilnim organima vlasti na ugroženim područjima.

Stoga se 98 pripadnika našeg 2. pješadijskog bataljona iz Kiseljaka, koji se od subote 18.05.2014. godine nalaze u Orašju, danas vraćaju u svoju matičnu kasarnu. Trenutno je na terenu u Bijeljini 19 pripadnika našeg 3. pješadijskog bataljona koji su zajedno sa pripadnicima 4.pbr angažirani na sanaciji savskog nasipa. Uporedo svojim transportnim kapacitetima vrše prevoz civila koje Civilna zaštita angažira na sanaciji terena, a između ostalog i sanaciji pomenutog nasipa.

Naši transportni kapaciteti u saradnji sa kapacitetima 5. bataljona logističke podrške i dalje su na raspolaganju organima CZ Tuzlanskog kantona i angažirani su na podjeli humanitarne pomoći, a radi se konkretno na podjeli pitke vode za općinski štab CZ Kladnja. Iz vlastitih kapaciteta, OS BiH su uputile kontingent flaširane pitke vode u količini od 1.000 litara za potrebe Crvenog krsta Brčko distrikta.

Danas je u prijepodnevnim satima u zgradi Komande brigade održan radni sastanak sa predstavnicima općine Kalesija. Na sastanku se razgovaralo o rješavanju, odnosno kvalitetnijem načinu prihvata i zbrinjavanja raseljenog stanovništva koje privremeni smještaj pronalazi na našoj lokaciji. Sa istima je dogovoreno da iz Centra za socijalni rad upute svoja dva djelatnika koji bi bili dnevno angažirani u našem privremnom prihvatnom centru te bi preuzeli brigu i skrb za prijem i distribuciju humanitarne pomoći. Na taj način, naš personal bio bi na raspolaganju za hitnije i prioritetnije aktivnosti na poplavljenim i klizištima ugroženim terenima.

Sa predstavnicima CIMIC tima Ambasade SAD-a iz Sarajeva i predsjednikom općinskog vijeća Kalesija, gospodinom Nedžadom Džafićem, izvršen je obilazak ugroženog područja sela Seljublje i Horozovina te su sagledane mogućnosti pomoći od strane Ambasade SAD-a stanovništvu ovih naselja. Ova aktivnost je veoma bitna za nas, jer 90% civila koji su privremni smještaj pronašli u našem privremenom centru upravo dolazi iz MZ Horozovina.

Info 5. pbr