5. Pješadijska brigada

Proaktivno djelovanje 5.pbr na ugroženim područjima

26.5.2014

Situacija na poplavom i klizištima ugroženim područjima se laganim tempom stabilizira, ali su se protekle noći pojavila nova klizišta na području Tuzlanskog kantona, odnosno gradskom području Tuzle.

Odmah jutros pripadnici naše brigade na čelu sa pukovnikom Ćerimom Rastoderom obišli su ova područja, te je u naseljima Badre i Bećarevac dogovoren prioritetan angažman pripadnika 5.pbr na sanaciji ovih klizišta.

Trenutno je na terenu ukupno 166 naših vojnika sa 19 motornih vozila i isti su stavljeni na raspolaganje kantonalnim štabovima CZ Tuzlanskog i Zeničko-Dobojskog kantona gdje sa svojim kapacitetima rade na sanaciji terena prioritetno izvodeći radove koji su od općeg interesa za ugroženo stanovništvo: sanacija vodovoda, putnih komunikacija i druge infrastrukturne aktivnosti. Sve aktivnosti naših jedinica, odnosno pripadnika na terenu, koordiniraju se iz privremenog Operativnog centra 5. pješadijske brigade, a sve po prioritetnim zahtjevima kantonalnih štabova CZ i uz odobrenje nadređene komande.

Kao rezultat jučerašnjih radnih sastanaka sa predstavnicima općine Kalesija, od danas je u našem privremenom prihvatnom centru u kasarni i zračnoj luci Dubrave, i njihov predstavnik u ulozi koordinatora preuzeo brigu oko potreba raseljenog stanovništva. Prioritetno se ovo odnosi na prijem i raspodjelu humantarne pomoći te prijem humanitarnih organizacija i volontera koji dolaze i nude svoju pomoć raseljenim osobama.

Trenutno se u privremenim prihvatnim centrima nalazi 179 civila a za sutra je najavljen dolazak preko 50 civila u kasarnu „7.Mbr“ u Zenici tako da će ih na ovoj lokaciji od sutra biti preko 140. Među raseljenim osobama koje borave u našim prihvatnim centrima znatan je broj i djece školskog uzrasta. Obzirom da je Ministarstvo prosvjete TK oglasilo nastavak obrazovnog procesa u osnovnim i srednjim školama od ponedjeljka, 26.05.2014. godine, predstavnici njihova Ministarstva su obišli naš privremeni prihvatni centar u kasarni i zračnoj luci Dubrave, te su sa roditeljima i djecom dogovorili načine i modalitete nastavka školovanja za učenike koji borave u ovom centru.

Sa svojim transportnim kapacitetima i dalje smo agažirani na prevozu i podjeli humanitarne pomoći koja pristiže kako iz BiH tako i iz zemalja okruženja. U tom smislu značajno je napomenuti kontingent humanitarne pomoći koja je u BiH upućena od strane Ministarstva odbrane Rebuplike Slovenije i njen dolazak se očekuje u Bijeljini tokom današnjeg dana.

Info-5.pbr