5. Pješadijska brigada

Pomoć 5. pbr OS BiH u normalizaciji stanja na ugroženim područjima

26.5.2014

I proteklog vikenda, 24. i 25.05.2014. godine, pripadnici 5.pješadijske brigade proveli su na terenu pomažući organima civilne vlasti i lokalnom stanovništvu u sanacijama šteta nastalih kao posljedica poplava i klizišta na širem području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Oko 160 naših pripadnika opremljenih neophodnim alatima i motornim vozilima bilo je angažirano uglavnom na sanaciji klizišta, dok su u Maglaju radili na čišćenju grada. Zbog poplava i klizišta došlo je i do pomijeranja mina i minsko-eksplozivnih sredstava iz minskih polja zaostalih iz proteklog ratnog perioda što predstavlja problem za stanovništvo koje je nastanjeno u blizini istih, jer se mine sada nalaze izvan označenog područja. S toga na terenu djeluju i pripadnici Deminerskog bataljona  koji su pridodati našoj brigadi. Već u subotu imali su intervenciju, te su iz dvorišta porodične kuće u naselju Brankovići – Dostovo brdo, uklonili jednu minu koju je donijela vodena bujica.

I preko vikenda je, također, u našim privremenim prihvatnim središtima nastavljeno sa prihvatom raseljenog civilnog stanovništva,  tako da danas na lokaciji u Dubravama imamo 77 civila, dok na lokaciji u Zenici imamo 133 civilne osobe za koje smo osigurali privremeni smještaj. Privremeno raseljene osobe koje su boravile u našoj kasarni u Bijeljini, a zbog popravljanja situacije na terenu, odnosno osiguravanja alteranativnog smještaja od strane civilnih vlasti, naputstili su početkom vikenda našu lokaciju.

Komanda i jedinice 5.pbr OS BiH će i u narednom periodu biti angažirane na pomoći i aktivnostima na normalizaciji stanja na ugroženim područjima.

Info- 5. pbr