5. Pješadijska brigada

Nastavljen angažman 5.pbr OS BiH na sanaciji ugroženih područja

27.5.2014

Komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, brigadir dr. Kenan Dautović, je 27. maja 2014. godine, obišao 54 pripadnika 5. pbr koji su od jutarnjih sati angažirani na sanaciji klizišta u općini Tuzla. Pored sanacije klizišta u općini Tuzla, tokom dana, 28 pripadnika 5.pbr angažirаno je na sanaciji klizišta u Topčić polju (kod Zenice), te 10 pripadnika na sanaciji manastira Sv. Petke na Pet jezera u Bijeljini.

Na zahtjev Načelnika općine Sapna dogovoren je angažman OS BiH na doturu vode iz Sapne u selo Vitinica, na način što će se svaki drugi dan angažirati cisterna za vodu iz 5.bLP/ZL. Treba istaći da je dobijen zahtjev od Načelnika općine Šekovići za pomoć OS BiH u sanaciji vodovoda i mostova u navedenoj općini. Predstavnik ove općine sutra će posjetiti 5.pbr, kako bi se o navedenom zahtjevu konkretno razgovaralo.

Delegacija 5.pbr je tokom dana posjetila Općinskog načelnika Kalesije, gdje se razgovaralo o pitanju rješavanja daljeg statusa raseljenih osoba (oko 70 osoba) ove općine, a koji se nalaze na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice. Po istom pitanju posjećen je i Direktor KU CZ TK gospodin Zdenko Tadić sa kojim se razgovaralo i o daljim modalitetima saradnje OS BiH na sanaciji ugroženih područja.

U svrhu poboljšanja kvaliteta civilno-vojne saradnje na nivou 5.pbr formirani su timovi koji će zajedno sa predstavnicima EUFOR-a i lokalnim vlastima od 28. maja 2014. godine vršiti odabir projekata u kojima će učestvovati OS BiH i EUFOR.

Info-5.pbr