5. Pješadijska brigada

Zajednički operativni centar/Joint operation center (JOC) za vježbu „Zajednički napor 14“/ Joint Effort 14“ stavljen u punu funkciju

5.6.2014

U sklopu priprema za zajedničku DISTEX (Disaster Exercise) vježbu OS BiH i EUFOR-a, „Zajednički napor 14“/ „Joint Effort 14“, dana 04.06.2014. godine, na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Živinice, stavljen je u funkciju Zajednički operativni centar/Joint operation center (JOC) OS BiH i EUFOR-a.

U sklopu te aktivnosti u JOC-u je u 15:00 sati izdata Operativna naredba BBG (koja je nosilac vježbe) i ostalim jedinicama koje učestvuju u vježbi za realizaciju vježbe.

Paralelno sa ovim aktivnostima, u Komandi 5. pješadijske brigade OS BiH održan je sastanak starješina koji predvode timove za Civilno-vojnu sаradnju iz sastava OS BiH i LOT timova EUFOR-a iz Tuzle, Brčkog, Doboja, Zavidovića i Zenice. Radeći na terenu, ovi timovi su do sada u saradnji sa lokalnim zajednicama kandidirali 65 projekata za sanaciju šteta na područjima pogođenim elementarnim nepogodama. Centar za civilno vojne operacije zajedno se EUFOR-om izvršio je selekciju istih te odabrao priorite koji će biti realizirani tokom vježbe.

Treba naglasiti da je tokom dana u kasarne „Dubrave“ i „Zenica“ od strane 5.pbr izvršen prihvat dijela snaga EUFOR-a koje će učestvovati u vježbi.

info – 5.pbr

5 FOTO GALERIJA