5. Pješadijska brigada

Usaglašeni projekti pomoći civilnom stanovništvu

6.6.2014

Oružane snage BiH i EUFOR su usaglasili 19 projekata pomoći civilnom stavništvu na područjima zahvaćenim elementarnim nepogodama (poplave/klizišta) koji će biti realizirani tokom zajedničke DISTEX (Disaster Exercise) vježbe OS BiH i EUFOR-a.

Izvršene su posljednje pripreme za realizaciju četiri projekta, po jedan u Maglaju, Doboju, Kantonu Posavina i Distriktu Brčko. Realizacija ovih projekata počet će 07. juna 2014. godine.

Nastavljeno je i zajedničko djelovanje timova za civilno-vojnu saradnju OS BiH i LOT timova EUFOR-a  na područjima pogođenim elementarnim nepogodama. U koordinaciji sa lokalnim autoritetima civilne vlasti, ovi timovi sačinili su niz novih projekata za sanaciju područja pogođenih elementarnim nepogodama, koji će biti realizirani tokom zajedničke vježbe  OS BiH i EUFOR-a.

Uporedo sa ovim aktivnostima, pripadnici 5.pbr  OS BiH svakodnevno  su angažirani  na sanaciji klizišta na području općine Tuzla, dezinfekciji terena u Bijeljini, dopremanje pitke vode stanovnicima općina Šekovići i Sapna, te na pružanju transportnih  usluga za potrebe prijevoza humanitarne pomoći.  Pored pripadnika 5.pbr u realiziranju ovih zadataka učestvuju i pripadnici Brigade taktičke podrške, te pripadnici 5.bataljona logističke podrške.

info-5.pbr