5. Pješadijska brigada

Zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga i operativni komandant Operacije ALTHEA general Adrian Bradshaw posjetio pripadnike OS BiH i EUFOR-a na vježbi „Zajednički napor 2014“

10.6.2014

Lokaciju kasarne i aerodroma „Dubrave“ 10.06.2014. godine, posjetio je operativni komandant operacije ALTHEA, koji je ujedno i zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga general Adrian Bradshaw u pratnji komandanta EUFOR-a generala Dietera Heideckera, komandanta Operativne komande OS BiH brigadnog generala Dragana Vukovića i zamjenika komandanta OK OS BiH za resurse brigadnog generala Ivice Jerkića.

General Bradshaw je prisustvovao informativnom brifingu vježbe „Zajednički napor 2014“ kojeg je prezentovao komandant 5. pješadijske brigade brigadir dr. Kenan Dautović, koji je ujedno i direktor vježbe „Zajednički napor 2014“. Tokom brifinga brigadir Dautović upoznao je prisutne sa strukturom jedinica angažovanih u vježbi, fazom planiranja, te naglasio značaj zajedničkog djelovanja OS BiH i EUFOR-a u pomoći civilnom stanovništvu u područjima pogođenim elementarnim nepogodama. Istaknuo je timski rad u Zajedničkom operativnom centru (JOC- Joint Operation Center), te rad integrisanih LOT i CIMIC timova.

Nakon brigadira Dautovića prisutnima se obratio brigadir Alptekin Tartici, zamjenik načelnika Štaba za operacije Glavne komande EUFOR-a, ujedno i šef delegacije EUFOR-a u Zajedničkom operativnom centru, koji je sve prisutne informisao o aktivnostima EUFOR-a.

U nastavku posjete general Bradshaw je obišao Zajednički operativni centar (JOC) OS BiH i EUFOR-a za zajedničku vježbu OS BiH i EUFOR-a „Zajednički napor 2014”, a nakon toga je razgovarao sa pripadnicima EUFOR-a, koji su uključeni u vježbu „Zajednički napor 2014“ o njihovim utiscima i samom učešću u vježbi. Potom je izjavio: „Ja sam ponio odlične utiske sa ove vježbe i vidio sam ostvarenje većih rezultata, nego što su bili planirani prvobitno za vježbu u kojoj smo reagovali na posljedice prirodne katastrofe koja vas je zadesila. Vidio sam odličnu saradnju OS BiH i civilnih vlasti, također, i OS BiH i EUFOR-a. Ova koordinacija i kooperacija je nešto što je velika stvar i čime smo jako zadovoljni i to je nešto što učvršćuje odnose OS BiH i EUFOR-a, a stvarno je velik uspjeh. Sa druge strane ja bih želio da izrazim saučešće svim građanima Bosne i Hercegovine koji su pretrpjeli gubitak svojih najmilijih i pretrpjeli materijalne štete.“

Info-5.pbr


5 FOTO GALERIJA