5. Pješadijska brigada

OS BiH tokom vježbe „Zajednički napor“ iskazuju visok stepen interoperabilnosti i sposobnosti zajedničkog djelovanja sa snagama EUFOR-a

16.6.2014

I pored veoma složenih uslova za rad i boravka na teritoriju ugroženom od poplava u dane vikenda 14. i 15. juna pripadnici OS BiH i EUFOR-a u sklopu vježbe „Zajednički napor“ nastavili su sa realizacijom projekata pomoći civilnom stanovništvu.

OS BiH iskazuju visok stepen interoperabilnosti kao i sposobnost zajedničkog djelovanja sa snagama EUFOR-a u kriznim situacijama od samog procesa planiranja projekata pa sve do konačne realizacije projekata pomoći civilnim strukturama.

Samo u nedjelju na realizaciji projekata civilno-vojne saradnje u Doboju, Bijeljini, Odžaku, Orašju, Šekovićima, Brčkom i Željeznom polju u općini Žepče angažovana su ukupno 1.062 pripadnika, 184 motornih vozila i 13 inžinjerijskih mašina. Na lokaciji kasarne u Zenici u pripravnosti je MEDEVAC helikopter u slučaju potrebe hitne medicinske evakuacije. Na lokacijama Doboj i Rajlovac u pripravnosti su EOD timovi (timovi za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava) dok su na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ u pripravnosti dva helikoptera za potrebe izviđanja i CASEVAC-a.

Planirano je da cjelokupna gradska zona Šamca bude dezinfikovana zaključno sa 15. junom 2014. godine, što će dodatno uticati na stabilizaciju rizične epidemiološke situacije .

U narednom periodu CIMIC timovi (timovi za civlino-vojnu saradnju) OS BiH će obaviještavati lokalnu zajednicu o statusu i stepenu realizacije njihovih projekata.

Pored ovih aktivnosti na terenu, 15. juna kasarnu 5.pbr. na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave “ posjetio je načelnik štaba EUFOR-a, brigadni general András Szűcs . General Szűcs je prisustvovao situacijskom brifingu u Zajedničkom operativnom centru/Joint operation center (JOC) OS BiH i EUFOR-a te se tom prilikom zahvalio na iscrpnom situacijskom brifingu. Nakon brifinga general Szűcs je zajedno sa načelnikom štaba 5.pbr, brigadirom Nebojšom Vojakovićem, obišao lokaciju kasarne i aerodroma „Dubrave“ gdje je razmješten dio snaga EUFOR-a koje učestvuju u vježbi „Zajednički napor“.

Info-5.pbr