5. Pješadijska brigada

Pripadnici OS BiH, EUFOR-a i grupa kadeta Komande za kadete vojske SAD užurbano rade na sanaciji OŠ „Maglaj“ u Maglaju

17.6.2014

U sklopu zajedničke DISTEX (Disaster Exercise) vježbe OS BiH i EUFOR-a „Zajednički napor 14“/„Joint Effort 14“, pripadnici OS BiH, EUFOR-a i grupa kadeta Komande za kadete vojske SAD, 16.06.2014. godine, započeli su radove na sanaciji Osnovne škole "Maglaj" u Maglaju.

Realizacija ovog projekta dogovoreno je 10. i 11. juna 2014. godine na sastanku kojem su prisustvovali Tim za CVS 5.pb OS BiH, Tim za civilno-vojne poslove Ambasade SAD-a u BiH, CIMIC oficir EUFOR-a, te Šef LOT tima iz Međaša. Materijalna sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je američka nevladina organizacija „Duh Amerike“, koju su osnovali bivši pripadnici CIMIC timova vojske SAD-a.

Na pripremi prostorija za farbanje, tokom dana bilo je angažovano oko 30 pripadnika OS BiH, EUFOR-a i američkih kadeta. Strugani su i gletovani zidovi, te ubačene sušilice za izvlačenje vlage iz zidova. Takođe, za 17. juni najavljen je obilazak pripadnika OS BiH, EUFOR-a i američkih kadeta od strane otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, gospodina Nicholasa Hilla.

Info-5.pbr

6 FOTO GALERIJA