5. Pješadijska brigada

Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država posjetio pripadnike OS BiH, EUFOR-a i kadete Komande za kadete vojske SAD koji rade na sanaciji OŠ „Maglaj“ u Maglaju

17.6.2014

Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gospodin Nicholas Hill u pratnji pukovnika Scotta Millera, američkog vojnog atašea u BiH je 17. juna 2014. godine, posjetio pripadnike OS BiH, EUFOR-a i kadete Komande za kadete vojske SAD koji u sklopu zajedničke DISTEX (Disaster Exercise) vježbe rade na sanaciji OŠ „Maglaj“ u Maglaju.

Tokom posjete, gospodin Nicholas Hill, pukovnik Scott Miller i brigadir Robert Sušac obišli su prostorije škole, gdje su imali priliku upoznati se sa problemima škole, obimom štete koju je ova škola pretrpila tokom poplava. Također, izvršili su uvid u radove koje izvode pripadnici OS BiH, EUFOR-a i američki kadeti kroz vježbu "Združeni napor 14". Svi oni su iskazali svoje iskreno zadovoljstvo aktivnostima i angažovanjem pripadnika na izvršenju i ovog zadatka, te naglasili važnost zajedničkog djelovanja.

Gospodin Hill je u izjavi za medije istakao: „Nama je zaista drago što je naših 21 kadeta koji će biti budući oficiri u našoj vojsci došlo ovamo da bi pomogli da se ublaži šteta od poplava. Bili su u puno mjesta u Bosni i Hercegovini da bi pomogli da se očiste prostori od onoga što su poplave donijele. Samo želim još istakći da su OS BiH zaista uradile izuzetan, sjajan posao, i još uvijek ga rade tako da pomažu u mnogim područjima koja su poplavljena širom zemlje.“

U svom obraćanju pukovnik Scott Miller, istakao je da američka vojska odražava ono što predstavlja američki narod. „Za ove mlade ljude ovo je prilika također da rade nešto što je od općeg značaja i da rade sa OS BiH“, naglasio je Miller.

Brigadir Sušec, kodirektor vježbe "Zajednički napor 14" naglasio je da mi trenutno imamo jednu veliku aktivnost, pomoć ugroženom stanovništvu u ovim nesretnim poplavama i klizištima. Naglasio je da je kroz zajedničku vježbu jučer (16.06.) na pomoći civilnom stanovništvu bilo angažovano oko 1.200 ljudi, preko 200 vozila i 22 inžinjerijske mašine, da je i danas isti broj ljudi i sredstava na terenu.

„Danas se nalazimo na lokaciji škole u Maglaju gdje imamo 30 pripadnika OS BiH te 20 američkih kadeta koji su ovdje došli u sklopu RTC programa. Inicijalno ti kadeti su trebali ovdje da dođu da razmjenjuju iskustava sa našim budućim časnicima na Pilot projektu i da se unaprijede vještine engleskog jezika naših kadeta, pripadnika OS BiH. Vidjevši kakva je situacija, odlučili su da pomognu konkretno na terenu i stvarno, rame uz rame sa našim pripadnicima pomažu tamo gdje mogu. Interakcija je jako bitna kako nama tako i njima. I jedni i drugi stičemo iskustva. Američki kadeti imaju priliku da se upoznaju sa resursima naših OS i da steknu neke osnovne dojmove o BiH kao državi. U svakom slučaju nama je zadovoljstvo raditi sa njima, izuzetno pametni mladi momci i djevojke su ovdje poslani iz SAD i rade rame uz rame sa načim pripadnicima“, istaknuo je brigadir Sušec.

Info-5.pbr

4 FOTO GALERIJA