5. Pješadijska brigada

Načelnik štaba EUFOR-a posjetio 5. pješadijsku brigadu OS BiH

2.7.2014

Načelnik štaba EUFOR-a u BiH, brigadni general András Szűcs sa saradnicima je 01. jula 2014. godine posjetio Komandu 5. pješadijske brigade OS BiH, smještenu na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice.

Generala Szűcsa primio je komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, brigadir dr. Kenan Dautović, poželivši mu srdačnu dobrodošlicu. Nakon protokolarnog dijela, gdje su brigadir Dautović i general Szűcs razmijenili simbolične poklone, u informativnom brifingu major Miroslav Baljak upoznao je generala Szűcsa sa organizacijskom strukturom 5.pbr OS BiH, lokacijama razmještaja, te zajedničkim aktivnostima 5.pbr i EUFOR-a, planiranim za realizaciju tokom 2014. godine, kao i o već realizovanim zajedničkim aktivnostima. Major Zöhrer Bernhard u ime pukovnika Johannesa Rosenblattla, vođe pridruženog tima (EAT) iz sastava austrijskog kontingenta EUFOR-a, upoznao je generala Szűcsa sa ulogom i aktivnostima ovog tima, koji u 5.pbr djeluje nešto duže od 16 mjeseci.


Također, major Zöhrer u svom izlaganju dotakao se uloge ovog tima u realizaciji zajedničke DISTEX (Disaster Exercise) vježbe OS BiH i EUFOR-a, „Zajednički napor 14“/ „Joint Effort 14“, te predložio da se saradnja CIMIC timova OS BiH i LOT timova EUFOR-a, započeta tokom vježbe, nastavi. Brigadir Dautović upoznao je generala Szűcsa da su  Oružane snage BiH prije tri godine ušle u proces obuke po NATO Bi-SC Exercise Directive 75-3, te da je 5.pbr prošle godine realizovala desetodnevnu vježbu vanjskog ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 13-5”. ” Vježba se sastojala od kompjuterski podržane vježbe (CAX), vježbe na terenu s trupama (FTX) i bojevog gađanja (LFX). U vježbi su bile angažirane dvije borbene grupe bataljona, jedna koja je radila konvencionalne operacije, a druga je radila operacije podrške miru (OPM). Tokom  2014. godine planirali su nešto slično, s tim da bi OS BiH u svojoj režiji radili CAX i LFX, a FTX pod nazivom „Brzi odgovor -14 koje su OS BiH i EUFOR trebale realizovati zajedno. Na kraju brifinga, general Szűcs se zahvalio brigadiru Dautoviću na izdvojenom vremenu, te istakao zadovoljstvo sveobuhvatnim izlaganjem, uz uvjerenje da će i buduća saradnja biti na dosadašnjem nivou. Brigadir Dautović se, također, zahvalio generalu Szűcsu na čestim posjetama i dobroj saradnji.

Info-5.pbr