5. Pješadijska brigada

Na nivou 5.pbr OS BiH izvršena analiza angažiranja resursa po OPLAN-u „VAL“ i vježbe „Zajednički napor 14“

8.7.2014

Dana 08. jula 2014. godine u vremenu od 09:30 do 13:30 sati, na nivou Komande 5.pbr OS BiH izvršena je analiza zadataka koji su realizirani tokom aktiviranja OPLAN „VAL“, te analiza vježbe „Zajednički napor 14“.

Analizi su pored starješina štaba brigade prisustvovali i komandanti podređenih jedinica brigade, te šef pridruženog tima (EAT) iz sastava austrijskog kontingenta EUFOR-a, pukovnik Johannes Rosenblattl.

Komandanti podređenih jedinica upoznali su komandanta 5.pbr, brigadira dr. Kenana Dautovića, sa zadacima koji su realizirani tokom aktiviranja OPLAN „VAL“, po kom su pripadnici 5.pbr od 15.05. do 05.06.2014. godine bili angažirani na spašavanju i evakuaciji ugroženog civilnog stanovništva i materijalnih dobara iz poplavom ugroženih područja. Također, brigadir Dautović je upoznat sa analizom zajedničke DISTEX (Disaster Exercise) vježbe OS BiH i EUFOR-a, „Zajednički napor 14“, koja je realizirana u periodu od 06. do 20. juna 2014. godine, na područjima zahvaćenim elementarnim nepogodama.

Ono što svakako treba naglasiti je da su pripadnici 5.pbr OS BiH, tokom svog angažiranja na pomoći civilnom stanovništvu, sve zadatke izvršili planski, pokazavši pri tom visok stepen motivacije, inicijative i profesionalizma. Za svoj rad tokom realizacije vježbe „Zajednički napor 14“, učesnici vježbe dobili su visoku ocjenu, kako od predstavnika visokih vojnih dužnosnika iz MO BiH, OS BiH, EUFOR-a, tako i od civilnih organa vlasti.

Na kraju analize, brigadir Dautović je izrazio zadovoljstvo maksimalnim angažiranjem, kako pripadnika 5.pbr, tako i pripadnika drugih jedinica OS BiH u pružanju pomoći civilnom stanovništvu na područjima pogođenim elementarnim nepogodama. Pored samoinicijative i požrtvovanosti svih pripadnika, Komandant brigade je istakao veliki doprinos koji su dale logističke jedinice, a posebno 5.bLP.

Također, pripadnici 5.pbr OS BiH su tokom vježbe pokazali sposobnost djelovanja i integriranja sa snagama EUFOR-a (zajedničkim komandovanjem i grupiranjem snaga do nivoa voda), što je svakako doprinijelo sticanju novih iskustava pripadnika OS BiH pri radu u multinacionalnom okruženju. Ono što nikako nesmijemo zaboraviti, da su zahvaljujući dobrom praćenju od strane medija OS BiH javnosti predstavljene na pravi način, istakao je brigadir Dautović.                   

Info-5.pbr