5. Pješadijska brigada

Komandant 5.pbr OS BiH posjetio Premijera Tuzlanskog kantona

21.7.2014

Brigadni general dr. Kenan Dautović, komandant 5.pbr OS BiH dana 21. jula 2014. godine posjetio je premijera Tuzlanskog kantona (TK) dr. Bahriju Umihanića.

General Dautović i premijer Umihanić su u jednosatnom susretu razgovarali o aktuelnostima, a posebno o onim koje se odnose na otklanjanje posljedica od elementarnih nepogoda koje su prije dva mjeseca zadesile našu zemlju, kao i o daljim modalitetima saradnje između jedinica OS BiH i nadležnih institucija i službi Vlade TK. Domaćin se zahvalio generalu Dautoviću na aktivnostima koje su jedinice OS BiH poduzimale tokom elementarnih nepogoda u cilju spašavanja ljudskih i materijalnih dobara na području TK, te činjenici da su OS BiH na lokaciji VB „Aerodrom Dubrave“ zbrinule lica koja su uslijed poplava i klizišta ostala bez svojih domova. General Dautović se složio sa premijerovim konstatacijama oko doprinosa OS BiH, te naglasio da su jedinice 5.pbr i OS BiH na najbolji način u skladu sa misijom uspjele odgovoriti na izazove, te na taj način pored pomoći podigle svoj ugled u društvu.

Posebno se razgovaralo oko iznalaženja modaliteta izmještanja raseljenih osoba sa lokacije VB „Aerodrom Dubrave“. Inače, radi se o raseljenim osobama sa područja općine Kalesija, tj. iz naselja Seljublje a koje se od sredine maja tekuće godine nalazi na lokaciji 5.pbr OS BiH. Druga bitna tema tokom razgovora odnosila se na dalje oblike saradnje, a koji bi se prioritetno trebali odnositi na zajedničku obuku u gašenju požara kako bi se uspješno odgovorilo na eventualne požare. Naglašena je i dobra saradnja između jedinica 5.pbr MUP TK i Kantonalnog štaba CZ TK ispred kojeg je današnjem sastanku prisustvovali čelni ljudi, komandant CZ TK gospodin Samid Šarac i komesar MUP TK gospodin Fadil Šljivić, dok je u pratnji generala Dautovića bio PNŠ za civilno – vojnu saradnju pukovnik Ćerim Rastoder.

Info- 5.pbr