5. Pješadijska brigada

Obuka pripadnika 5.pbr OS BiH u gašenju požara

11.8.2014

U skladu s Godišnjim planom obuke 5.pbr OS BiH za 2014. godinu, na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave" - Živinice, u periodu od 04. do 08. augusta 2014. godine, realizirana je obuka PP voda, s ciljem podizanja nivoa spremnosti OS BiH za pružanje pomoći civilnim strukturama u slučaju požara.

U četiri dana, 30 pripadnika PP voda prošlo je kroz teoretski dio u kom su savladali teorije gorenja i gašenja, građevinske mjere zaštite od požara, vatrogasnu taktiku, vatrogasne uređaje, sprave i opremu. U praktičnom dijelu, težište je dato na obuku u rukovanju vatrogasnim aparatima, hidrantima i hidrantskom opremom, te na rukovanju opremom za gašenje šumskih požara.


Petodnevna obuka završena je 08. augusta 2014. godine, uspješnom realizacijom pokazne vježbe (PV) “Gašenje požara protupožarnim sredstvima koje jedinice imaju na raspolaganju”.

Zamjenik rukovodioca PV, poručnik Zoran Gaćeša, izrazio je zadovoljstvo stepenom profesionalizma, odgovornosti i motiviranosti koji su pripadnici PP voda pokazali kako tokom obuke tako i tokom realizacije PV.

info-5.pbr