5. Pješadijska brigada

Posjeta delegacije OS R. Rumunije ab/5.pbr OS BiH

11.8.2014

U posjeti Artiljerijskom bataljonu 5.pbr OS BiH, na lokaciji kasarne „Josip Karimović - Grabo“ - Žepče, 07.08.2014. godine, boravio je Ekspertni tim iz sastava Oružanih snaga R. Rumunije, koji su u saradnji sa pripadnicima Artiljerijskog bataljona, izvršili pregled raketnih sistema SVLR APRA 122 mm.

Ekspertni tim OS R. Rumunije primio je komandant ab/5.pbr pukovnik Vlatko Marinčić. U informativnom brifingu pukovnik Marinčić upoznao je goste iz R. Rumunije sa stanjem raketnih sistema SVLR APRA 122 mm, te istaknuo da je zbog specifičnosti ovih raketnih sistema dobro došla pomoć pripadnika Oružanih snaga R. Rumunije na pregledu sredstava i otklanjanju eventuelnih nedostataka na istim.


Nakon brifinga, izvršen je pregled svih raketnih sistema SVLR APRA 122 mm. Na licu mjesta Ekspertni tim OS R. Rumunije upoznat je sa procedurom kontrolno – tehničkog pregleda na m/v DAC15 i oruđa SVLR APRA 122mm (kalibracija i boroskopija), te svim potrebnim ispitivanjima funkcionalnosti sistema, kao i potrebnim dozvoljenim parametrima. Nakon sagledavanja stanja, članovi tima OS R. Rumunije, izrazili su zadovoljstvo sa stanjem sredstava, te su kroz razgovor sa starješinama ab/ 5.pbr iznijeli prijedloge i sugestije u cilju održavanja i obučenosti na ovim raketnim sistemima.

info-5.pbr