5. Pješadijska brigada

Tim IOM-a za psihosocijalnu podršku održao prvu edukativnu radionicu u 5.pbr OS BiH

26.8.2014

U organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a uz tehničku pomoć Komande 5.pbr OS BiH, na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Živinice, dana 26. augusta 2014. godine realizirana je Prva edukativna radionica na temu „Očuvanje mentalnog zdravlja vojnika spasilaca nakon sudjelovanja u kriznim intervencijama“.

Radionicu, kojoj je prisustvovalo 47 pripadnika iz sastava 5.pbr, 5.bLP/KL, OKB, čete ABHO/bTP, 2. čete KOJ/bZS i PZO, realizirao je Tim za psihosocijalnu podršku IOM-a, koji su činile gospođe, Sabina Duman, Emina Altumbabić i Adisa Mahmutović Zahirović. Radionica je imala za cilj približiti značaj mentalnog zdravlja vojnicima koji su pomagali ljudima koji su unesrećeni poplavama i klizištima, ukazati na probleme koji se mogu javiti kao posljedica izloženosti stresu i traumi, upoznati vojnike sa vrstama pomoći i samopomoći, te načinima jačanja kapaciteta za borbu protiv stigmatizacije i diskriminacije vezanih za mentalne poremećaje.

Prema ranije utvrđenom planu, do kraja mjeseca avgusta 2014. godine, Tim za psihosocijalnu podršku IOM-a realiziraće ove radionice na još dvije lokacije 5.pbr OS BiH,  u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini i kasarni „7. Muslimanske brigade“ u Zenici. Realizacija ovih radionica je plod dugogodišnje dobre saradnje IOM-a sa OS BiH.

Info - 5.pbr