5. Pješadijska brigada

Uspješno okončana obuka izviđačke jedinice 5.pbr OS BiH u ljetnim uslovima

9.9.2014

U svrhu podizanja nivoa obučenosti i spremnosti 5.pbr OS BiH za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave" Živinice, te jezeru Modrac, u periodu od 25.08. do 05.09.2014. godine, realizirana je obuka izviđačke čete, 5. pješadijske brigade u ljetnim uslovima.

U 10 dana, preko 75 pripadnika 5.pbr prošlo je obuku u sаvladavanju vodenih zapreka formacijskim i priručnim sredstvima, preživljavanju u prirodi, te poznavanju i upotrebi alpinističke opreme.

Pomoć i saradnju tokom realizacije obuke pripadnicima OS BiH pružili su pripadnici jedinice za podršku MUP-a TK i EUFOR-a (britanska jedinica „LIGHT DRAGON“).  Obuka je započeta izlaganjem od strane vojnika EUFOR-a, koji su govorili o svojim nedavnim operativnim iskustvima u Afganistanu. Nakon toga, pripadnicima Oružanih snaga BiH su pokazali opremu vojnika EUFOR-a, koja je uključivala setove za liječničku pomoć, oružje i vozila “JACKAL” i “COYOTE”, koja se koriste u simuliranoj patroli. Također, pripadnici OS BiH bili su u prilici uporediti svoje postupke i taktiku sa vojnicima EUFOR-a. Pripadnici jedinice za podršku MUP-a TK, u svrhu podrške obuci pripadnika 5.pbr, osigurali su neophodnu alpinističku opremu i instruktorski kadar. Poručnik Harry Geaves, komandant EUFOR-ove jedinice, rekao je: "Ovo je fantastična prilika za nas da podijelimo iskustva s Oružanim snagama BiH, kao i da razmijenimo znanja i informacije u oba smjera. Bio sam stvarno impresioniran sa znanjem i profesionalnošću pripadnika Oružanih snaga BiH i nadam se da ćemo moći ponovo u budućnosti raditi zajedno“.


Koliki značaj 5.pbr pridaje obuci i izviđačkoj jedinici, govori i podatak da je pripadnike 5.pbr OS BiH na jezeru Modrac, dana 02.09.2014. godine, obišao brigadni general dr. Kenan Dautović, želeći lično steći uvid u kvalitet pripreme i realiziranja iste. Tokom obilaska, brigadir Dautović iskoristio je priliku da se priključi pripadnicima 5.pbr, tokom obuke u upravljanju čamcem veslanjem i upravljanju čamcem upotrebom vanbrodskog motora. Na kraju, general Dautović izrazio je zadovoljstvo kako organizacijom tako i samim izvođenjem obuke, te naglasio „Uspješnim završetkom ove obuke, dali ste značajan doprinos podizanju nivoa obučenosti i spremnosti 5.pbr za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, što je svakako jedna od naših osnovnih misija“.

Info-5.pbr