5. Pješadijska brigada

Radna posjeta delegacije Vojske R. Slovenije 5. pješadijskoj brigadi OS BiH

12.9.2014

U skladu sa Planom bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane R. Slovenije, dana 11. i 12. septembra 2014. godine u radnoj posjeti 5. pješadijskoj brigadi boravila je delegacija Vojske R. Slovenije.

Četvoročlanu delegaciju predvođenu komadantom 1. brigade slovenske vojske, brigadnim generalom Miha Škerbincem, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, prihvatio je brigadni general dr. Kenan Dautović, komadant 5.pbr OS BiH. Informativnom brifingu, prethodile su protokolarne aktivnosti dočeka i upisa u knjigu gostiju 5.pbr, a tokom brifinga, brigadni general Škerbinc upoznat je sa kapacitetima i sposobnostima 5. pješadijske brigade. Kroz diskusiju definirani su ciljevi buduće saradnje, te određena polja na kojima će se ubuduće sarađivati (razmjena starješinskog kadra). Takođe, razmijenjena su iskustva u procesu pripreme jedinica po konceptu operativne sposobnosti (OCC), te razmjena iskustava oko pružanja pomoći civilnim strukturama.

Nakon brifinga, delegacije su obišle poligone za obuku na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, gdje je kolegama iz Vojske R. Slovenije prezentovana poligonska struktura, koju OS BiH nastoje da naprave na najjednostavniji mogući način, obzirom da, kako je naglasio general Dautović: „Danas moramo da budemo efikasni, a vrlo jeftini.“



U obraćanju medijima, general Škerbinc rekao je, kad vojnik gleda vojnika onda uvijek može da se nešto novo nauči, da vidi nešto što će onda upotrijebiti u svom vlastitom radu. Takođe je naglasio da prijateljski odnos i saradnja koja se sada gradi između moje brigade i 5. brigade je u početnoj fazi, a već ovaj početak uvjerava me u to da će ova saradnja biti veoma produktivna u budućnosti.

Ovo čemu danas prisustvujemo jeste nastavak bilateralne saradnje, koja je zvanično počela na forumima gdje učestvuju načelnici zajedničkih štabova, na kojima je dogovoreno da se ide na praktičnu saradnju, jedinica sa jedinicom, rekao je general Dautović. Takođe je istakao da je upoznavanje sa generalom Škerbincem već bilo urodilo plodom tokom majskih poplava kada smo dogovorili vježbu „Zajednički napor”. Ovu saradnju nastavljamo i danas, kroz konkretne razgovore, kako bismo za narednu godinu definirali aktivnosti u kojima ćemo zajednički učestvovati.

Info- 5.pbr