5. Pješadijska brigada

Zamjenik ministra odbrane BiH uz veliki broj pripadnika MO i OS BiH prisustvovao osveštenju Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni „VSS“ u Bijeljini

1.10.2014

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini, prva vojna crkva u Republici Srpskoj podignuta 1994. godine, nakon dugotrajnog obnavljanja, osveštana je u utorak 30. septembra 2014. godine.

Osveštenju je prisustvovao veliki broj pripadnika MO BiH sa zamjenikom ministra odbrane gopodinom Živkom Marjancem, generalima OS BiH na čelu sa general-majorom Mirkom Tepšićem, te zvanica iz državnih institucija, javnog, vjerskog, kulturnog i političkog života Grada Bijeljine i R. Srpske.

Osveštenje hrama izvršio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Hrizostom sa sveštenstvom, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske gospodina Milorada Dodika i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite R. Srpske.

Ovaj hram podigli su borci Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske u znak sjećanja i vječne uspomene na sve poginule saborce, a njegova obnova počela je u ljeto 2010. godine. Obnova Spomen hrama je finansirana dobrovoljnim prilozima velikog broja pojedinaca, državnih, republičkih i gradskih institucija. Spomen hram sagrađen je od pune cigle kao jednobrodna crkva bez kupola, sa jednim zvonikom i jednim zvonom. Spomen-hram čuva uspomenu i sjećanje na sve poginule vojnike koji su postradali u bojevima, kao i na sve ratne dobrovoljce Semberije i Podrinja iz oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Hram će u budućnosti prestavljati mjesto molitvenih obreda i duhovnog uzdizanja pripadnika 3. pješadijskog bataljona 5. pbr OS BiH.

info-5.pbr


6 FOTO GALERIJA