5. Pješadijska brigada

Metodsko pokazna vježba 2./5. pbr na temu „Uzbunjivanje i provjera jedinice“ realizovana je na lokaciji kasarne „MLM“ u Kiseljaku

16.10.2014

U svrhu razvoja sistema uzbunjivanja u OS BiH, na lokaciji kasarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, dana 15. oktobra 2014. godine, pripadnici 2. pješadijskog bataljona, 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH izveli su Metodsko pokaznu vježbu na temu „Uzbunjivanje i provjera jedinice“.

Vježba je izvedena kroz četiri radne tačke, na kojima su elaborirani i demonstrirani postupci službujućih bataljona i čete po prijemu signala, prihvat personala koje je pristiglo na mjesto uzbunjivanja i zaduživanje opreme, radnje na mjestu uzbunjivanja i inspekcija personala i opreme, te realizovanje dobivene misije i napuštanja mjesta uzbunjivanja.

Realizaciji vježbe, pored komadanta 5. pbr, brigadnog generala dr. Kenana Dautovića, prisustvovali su i komadanti podređenih jedinica, te članovi komande brigade. Po završetku vježbe, general Dautović čestitao je komadantu 2.pb, pukovniku Josipu Sliškoviću na uspješno izvedenoj vježbi, te pohvalio sve sudionike vježbe za iskazanu profesionalnost i uloženi trud tokom realizovanja iste. Takođe, general Dautović je istakao: „ogroman značaj daljnjeg razvoja sistema uzbunjivanja jedinica što je osobito važan preduvjet za kvalitetno i blagovremeno izvršavanje dobivenih misija od nadređenih komandi.“

Neposredno prije vježbe u komandi 2. pb održan je redovni mjesečni brifing komadanata podređenih jedinica komadantu 5. pješadijske brigade. Tokom brifinga Komadant brigade je upoznat sa trenutnim i planiranim aktivnostima podređenih jedinica, kao i problemima s kojima se susreću jedinice tokom realizovanja dobivenih zadaća od nadređene komande. 

Info- 5. pbr