5. Pješadijska brigada

Komadant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Christopher Petty posjetio 5. pješadijsku brigadu OS BiH

21.10.2014

Komadant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Christopher Petty sa timom starješina je dana 21. oktobra 2014. godine posjetio 5. pješadijsku brigadu OS BiH. Generala Pettya, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, prihvatio je brigadni general dr. Kenan Dautović, komadant 5. pbr OS BiH.

Informativnom brifingu prethodile su protokolarne aktivnosti dočeka i upisa u knjigu gostiju 5. pbr, a tokom brifinga, brigadni general Petty upoznat je sa kapacitetima i sposobnostima 5. pješadijske brigade i 5. bLP/KL. Posebno zanimanje, general Petty iskazao je za procedure nabave sredstava (tendere), koji su problemi prilikom nabave, stanje sanitetskog personala, prepoznate lekcije iz nedavnih poplava, te kako se radi Plan obuke sa EUFOR-om i koji su glavni ometači u obuci.

Nakon brifinga, generali Petty i Dautović, obišli su park borbenih vozila brTP na kojem se izvodila obuka jedinica 5. pbr na oklopnim transporterima gdje je upriličeno i davanje izjava za medije. U obraćanju medijima, general Petty, između ostalog je istakao: „ljudi trebaju biti ponosni na Oružane snage BiH, posebice imajući na umu ono što su oni uradili tokom nedavnih poplava“. U svom obraćanju medijima, general Dautović je izrazio zadovoljstvo što je komadant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Christopher Petty posjetio 5. pbr i lokaciju kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, te naglasio važnost pomoći koju NATO pruža Oružanim snagama u dostizanju standarda. Posjeta je okončana obilaskom skladišta municije na Kozlovcu.

Info- 5. pbr