5. Pješadijska brigada

Na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” Živinice realizirana akcija dobrovoljnog davanja krvi

29.10.2014

Na osnovu Godišnjeg plana Poliklinike za transfuziologiju u Tuzli, a u svrhu osiguranja rezervi u stabilnim produktima i komponentama krvi, 29. oktobra 2014. godine, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, 5.pbr OS BiH u koordinaciji sa 5.bLP/KL i Odjeljenjem za prikupljanje i konzervaciju krvi Poliklinike za transfuziologiju u Tuzli, realizirala je treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Krv je dalo 38 pripadnika iz sastava jedinica stacioniranih na ovoj lokaciji (5.pbr OS BiH, 5.bLP/KL, brigade taktičke podrške i brigade ZS i PZO). Za one koji prvi put daju krv od strane zavoda biti će određena krvna grupa i Rh faktor, dok će za sve davatelje biti urađeni nalazi na transmisione bolesti (HbsAg – hepatitis B, HCV – hepatitis C, TPH – sifilis i HIV).

Djelatnici odjeljenja za prikupljanje i konzervaciju krvi Poliklinike za transfuziologiju u Tuzli po završetku akcije dobrovoljnog davanja krvi, izrazili su zadovoljstvo što su pripadnici Oružanih snaga BiH prepoznali značaj ove akcije, te se odazvali u ovolikom broju.

Info-5.pbr