5. Pješadijska brigada

Godišnja analiza obuke Komande i jedinica 5.pbr OS BiH za 2014. godinu

4.11.2014

Dana 4.11.2014. godine na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ realizirana je analiza obuke Komande i jedinica 5.pbr OS BiH. Ovoj aktivnosti, pored najodgovornijih starješina brigade (Komandanta i Štaba, komandanata bataljona i komandira jedinica), prisustvovala je i ekipa OK OS BiH koju je predvodio zamjenik Komandanta za operacije, brigadir Mirsad Ahmić.

Bila je ovo prilika da se u skladu sa Smjernicama Komandanta brigade sagledaju planirane i realizovane aktivnosti obuke, kao i one aktivnosti koje su naknadno planirane. Težište analize obuke istaknuto je kroz prezentaciju brifinga komandanata bataljona o obuci pri pomoći civilnim strukturama, obuci sa EUFOR-om, specijalističkoj obuci, izradi doktrinarnih publikacija i drugim oblicima obučavanja.

Nakon brifinga komandanata bataljona uslijedila su izlaganja starješina Komande brigade po pitanju individualne, institucionalne i kolektivne obuke, kao i načinu njihovog budžetiranja kako bi se prevazišli logistički problemi koji zajedno sa angažovanjem na drugim obavezama predstavljaju glavne ometače obuke.

Brigadir Ahmić je na kraju analize istakao zadovoljstvo sa prezentovanim rezultatima obuke, zahvalio se na angažovanju pripadnika brigade na suzbijanju posljedica elementarnih nepogoda i obećao „da će OK OS BiH u narednoj godini učiniti sve kako bi se obuka podigla na viši nivo“. Analiza je okončana izlaganjem komandanta brigade, generala Kenana Dautovića koji je putem iznešenih Smjernica za 2015. godinu najavio još intezivniju i sadržajniju obuku.  

Info- 5.pbr