5. Pješadijska brigada

5. pbr pobjednik sportskih takmičenja na nivou OS BiH u 2014. godini

4.12.2014

Nakon realizacije sportskih takmičenja na nivou Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u 2014. godini sveukupni pobjednik je 5. pbr OS BiH. Navedena takmičenja, koja se svake godine realiziraju u skladu sa „Uputstvom o organizaciji sportskih takmičenja u Oružanim snagama BiH“, kako na nivou nižih jedinica tako i na nivou OS BiH u 2014. godini su realizirana u sljedećim sportskim disciplinama: mali fudbal, atletika (više disciplina), streljaštvo (pištolj i automatska puška), orjentaciono trčanje (kratke, srednje i duge pruge), košarka i odbojka.

U svim navedenim sportskim disciplinama, osim u malom fudbalu, učestvovale su pored muških i ženske ekipe brigade. Od šest navedenih sportskih disciplina, 5. pbr je zauzela prvo mjesto u tri sporta i drugo mjesto u ostalim sportskim disciplinama.

Ovako dobri rezultati su plod planskog pristupa, adekvatnih priprema i realizacije sportskih takmičenja kako na nivou jedinica ranga bataljona tako i na nivou brigade što je u konačnici rezultiralo da, po prvi put, 5. pbr osvoji prvo mjesto na sportskim takmičenjima na nivou OS BiH. To dalje potvrđuje i činjenica da je na raznim sportskim takmičenjima na nivou brigade i OS BiH uzelo učešće preko tri stotine takmičara brigade i s pravom se može reći da je izuzetno masovno, što svakako doprinosi stvaranju zdravog i jakog kolektiva ove brigade.

Koristimo ovu priliku da kažemo da okosnicu reprezentacije OS BiH u malom fudbalu čine igrači upravo iz ove brigade. Oni su bili pokretačka snaga na osnovu koje je ova reprezentacija osvojila prvo mjesto na turniru u Futsalu koje se ove godine održalo u Sarajevu gdje su učešće uzele sve zemlje iz okruženja.

Sportski uspjeh je tim veći ako se uzme u obzir činjenica da je personal 5. pbr tokom tekuće godine bio angažiran na brojnim zadacima, a posebno na pomoći civilnim strukturama prilikom elementarnih nepogoda u maju i junu 2014. godine. Međutim, istrajna odluka Komandanta brigade i njegovih saradnika da se da važnost sportu je rezultiralo ovim uspjehom bez obzira na brojne zadatke, probleme i prepreke.

Info- 5.pbr