5. Pješadijska brigada

Zajednička vojna obuka pripadnika 3. pješadijskog bataljona, 5. pješadijske brigade OS BiH i EUFOR-a

24.3.2015

Na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice u periodu od 16.03. do 20.03.2015. godine, realizovana je zajednička vojna obuka pripadnika 3. pješadijskog bataljona, 5. pješadijske brigade OS BiH i pripadnika turskog kontigenta EUFOR-a na temu „Izvođenje vojnih operacija u urbanom području“.

Cilj petodnevne zajedničke obuke bio je da se kroz teoretska izlaganja, praktična uvježbavanja i vježbe, vojnici i starješine prve pješadijske čete/3. pb, obuče i uvježbaju u izvršavanju osnovnih mjera i radnji neophodnih za uspješno izvođenje operacija u naseljenom mjestu. Tokom obuke realizovano je nekoliko tema i vježbi kao što su borba u urbanom području, pretraživanje i hapšenje, operacije pretraga u urbanom području, te nailazak na NUS.

Na kraju obuke, podoficir voda str. vodnik I. klase Radiša Šijaković istakao je da je ovo za njega novo iskustvo koje će poslužiti kao osnova za dalja uvježbavanja vojnika i starješina, kako bi bili obučeni i osposobljeni za eventualna angažovanja u mirovnim operacijama.

Info- 5.pbr