5. Pješadijska brigada

Vanjsko ocjenjivanje 1.pješadijske čete 3.pješadijskog bataljona 5.pbr

6.4.2015

U skladu sa Godišnjim planom obuke 5.pbr, u periodu od 31.03. do 02.04.2015. godine, Ocjenjivački tim Komande 5.pbr OS BiH realizirao je Vanjsko ocjenjivanje 1.pješadijske čete 3/5pbr.

Aktivnost je otpočela uzbunjivanjem jedinice, praćenjem i ocjenjivanjem priprema jedinice za marš, te izvršenje marša sa matične lokacije iz kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini na lokaciju kasarne i aerodroma „Dubrave“ u Živinicama.

U drugoj fazi ocjenjivanja težište je bilo na provjeri obučenosti i osposobljenosti jedinice za provođenje tehnika i procedura u operacijama podrške miru. Ocjenjivani su postupci i način osiguranja baze, uspostavljanje kontrolnih tačaka i punktova kao i procedure u vezi sa konvojima i patrolama.

Završni dio Vanjskog ocjenjivanja 1/3.pb bilo je izvođenje kondicionog marša u dužini od 20 kilometara, nakon čega se odmah pristupilo izvršenju bojevog gađanja ličnim naoružanjem. U ovom djelu prikazan je visok stepen psiho-fizičke pripremljenosti i uvježbanosti vojnika i starješina ocjenjivane jedinice.

Treba napomenuti da je ocjenjivanje jedinice realizirano na više lokacija OS BiH, kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini, kasarni i aerodromu „Dubrave“ u Živinicama i strelištu „Lazarevica“ kod Bijeljine. 

Komanda i jedinice 5.pbr OS BiH nastavit će i u narednom periodu sa obukom svih formacijskih sastava, u cilju što bolje obučenosti i osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadataka.

Info-5.pbr

3 FOTO GALERIJA