5. Pješadijska brigada

Svečani doček pješadijske jedinice i vojne policije iz operacije podrške miru u IR Afganistanu

8.7.2019

Na lokaciji kasarne i zračne luke „Dubrave“ Živinice je 08.07.2019. godine upriličena ceremonija svečanog dočeka 9. rotacije pješadijske jedinice iz sastava 5.pbr OS BiH i 3. rotacije pripadnika vojne policije iz mirovne misije u Afganistanu.

Pješadijska jedinica iz sastava 5.pbr OS BiH, u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH, svoju misiju je izvršavala u sastavu koalicijskih snaga OS SAD u bazi „Bagram“ u Islamskoj Republici Afganistan. Kao i u prethodnim misijama i ova pješadijska jedinica 5.pbr OS BiH pokazala je visok stepen obučenosti i osposobljenosti.

 

Svečanost dočeka otpočela je predajom raporta izvršnog oficira svečanosti pukovnika Tonija Mišića komandantu Operativne komande OS BiH generalmajoru Radovanu Iliću.

 

Svečanosti su prisustvovali parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, pomoćnik ministra odbrane BiH za obavještajno sigurnosne poslove mr. Predrag Đurić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta OK OS BiH brigadni general dr. Kenan Dautović, delegacije MO i OS BiH, predstavnici vojno diplomatskog kora u BiH, porodica i rodbina pripadnika, predstavnici sigurnosnih agencija, te predstavnici medija.

 

Domaćin ceremonije bio je komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić. U svom obraćanju general Ilić istakao je da je pješadijska jedinica privremenog sastava iz 5.pbr tokom izvršavanja misije pokazala snagu kolektivnog duha i profesionalizama u izvršenju zadataka rame uz rame sa koalicijskim partnerima.

 

Obraćajući se prisutnima, komandant 5.pbr brigadir Emir Kliko istakao je da je sretan, zadovoljan i ponosan jedinicom koja je uspješno izvršila misiju. Posebno se osvrnuo na impresije tokom posjete jedinici u Afganistanu.

 

Nakon povratka iz misije, pripadnici ove jedinice upućuju se na zasluženi godišnji odmor, nakon čega se vraćaju u matične jedinice na izvršenje redovnih zadataka.

 

info – 5.pbr

13 FOTO GALERIJA