6. Pješadijska brigada

Rotacijska vježba deklarisane jedinice 1.pb na poligonu Manjača

15.11.2010

Težište u obuci pripadnika 1/6. pbr posljednjih šest mjeseci je obuka 1.pč na čelu sa kapetanom Slavuljicom, deklarisane jedinice koja je izvela rotacijsku vježbu na poligonu Manjača u periodu od 08.11. do 12.11.

Težište u obuci pripadnika 1/6. pbr posljednjih šest mjeseci je obuka 1.pč na čelu sa kapetanom Slavuljicom, deklarisane jedinice koja je izvela rotacijsku vježbu na poligonu Manjača u periodu od 08.11. do 12.11. Opšta ocjena svih prisutnih na vježbi, a posebno ocjenjivača iz Centra za borbenu obuku je da je deklarisana jedinica iz 1.pb veoma uspješno odgovorila na sve postavljene zadatke iz scenarija vježbe.

Na vježbi je učestvovalo ukupno 163 pripadnika OS, pored kompletnog sastava 1.pč još su bili pridodati pozadinski vod, odjeljenje NUS, odjeljenje ABHO, sanitetsko odjeljenje te tehnička radionica. Svi učesnici vježbe na čelu sa komandirom čete i komandirima vodova su pokazali odličnu motivisanost, teorijsku pripremljenost i praktična znanja.

Aktivnosti koje su uvježbavane tokom petodnevne vježbe su konvoj od kasarne Kozara do poligona Manjača, uspostavljanje i obezbjeđenje baze u dodijeljenoj ZO, provođenje patroliranja u ZO, uspostavljanje kontrolnih i osmatračkih tačaka, upotreba snaga za brzo dejstvo, obezbjeđenje EOD tima prilikom nailaska na improvizovano eksplozivno sredstvo, a posebno zanimljive teme su bile kontrola mase, pregovaranje sa ključnim liderima u ZO te humanitarna pomoć lokalnom stanovništvu.

Posebno bitno je istaći da su tokom provođenja vježbe ispoštovane mjere bezbjednosti te nije bilo povređivanja ljudstva niti oštećenja TMS.

Info – 6.pbr