6. Pješadijska brigada

Kontrolno bojevo gađanje pripadnika 1/6.pbr na poligonu Manjača

18.4.2011

Pripadnici 1.pb su u okviru priprema za rotacijsku vježbu koja će se održati u junu na poligonu Manjača izveli kontrolno bojevo gađanje iz artiljerijskih i protivoklopnih sredstava iz sastava 6.pbr.

Pripadnici 1.pb su u okviru priprema za rotacijsku vježbu koja će se održati u junu na poligonu Manjača izveli kontrolno bojevo gađanje iz artiljerijskih i protivoklopnih sredstava iz sastava 6.pbr. KBG je izvedeno od 11.04. do 15.04.2011. godine a gađanje je izvedeno iz minobacača 120mm i 60mm, iz protivoklopnog sredstva FAGOT te iz ručnih raketnih bacača M80 64mm ZOLjA i 90mm OSA koje 1.pb ima u svom organskom sastavu, u komandnoj četi i 1.pješadijskoj četi. Na gađanju su učestvovali i baterija haubica D-30J sa 4 oruđa i jedan samohodni lanser raketa APRA iz sastava artiljerijskog bataljona 6.pbr koji će pružati podršku 1.pb u sklopu rotacijske vježbe.

Pripadnici 1.pb su pokazali odličnu obučenost, gađanje je ocijenjeno visokim ocjenama od strane ocjenjivača iz CBO, provođene su propisane mjere bezbjednosti u radu sa oruđima i municijom, a sve je proteklo pod budnim okom komandanta majora Kovačevića i odgovornog oficira majora Gavrića koji su pohvalili rad i veliko zalaganje svih učesnika vježbe. Pripadnici 1.pb su pokazali i vrlo dobru osposobljenost u organizaciji boravka jedinice u terenskim uslovima a logističko obezbeđenje je sprovedeno uz pomoć 6.blp.
Provođenju KBG su prisustvovali komandant 6.pbr general Novaković i zamjenik komandanta OK general Tepšić koji su bili zadovoljni tempom priprema za Rotacijsku vježbu kao i rezultatima izvedenog gađanja.

Info – 6.pbr