6. Pješadijska brigada

Simulacijska vježba 1/6.pbr na sistemu JANUS

23.5.2011

Pripadnici Komande 1.pb i komandiri četa i vodova iz potčinjenih jedinica 1.pb su u sklopu priprema za Rotacijsku vježbu koja će se održati u junu na poligonu Manjača izveli simulacijsku vježbu na sistemu JANUS u periodu od 16.05. do 20.05.2011. godine.

Pripadnici Komande 1.pb i komandiri četa i vodova iz potčinjenih jedinica 1.pb su u sklopu priprema za Rotacijsku vježbu koja će se održati u junu na poligonu Manjača izveli simulacijsku vježbu na sistemu JANUS u periodu od 16.05. do 20.05.2011. godine. Tokom izvođenja vježbe fokus je bio na provođenju mirovnih operacija u dodijeljenoj zoni te provježbavanje situacija kao što su izvođenje marša, rad na obezbjeđenju baze, obezbjeđenje konvoja, borba protiv zasjede, nailazak na improvizovano eksplozivno sredstvo,nailazak na demonstracije u naseljenom mjestu te uništavanje diverzantskih i pobunjeničkih grupa.

Učesnici vježbe su pokazali veliku motivisanost za rad i vrlo dobru obučenost u postupcima prilikom različitih situacija koje mogu zadesiti jedinicu u budućim mirovnim operacijama, a posebno je značajno naglasiti da je ovo prva JANUS vježba koja je provedena u novim prostorijama Centra za borbene simulacije nakon preselenja iz Žunovnice u kasarnu Mika Bosnić na Manjači. Zbog toga je ovo bila veoma bitna vježba i za pripadnike komande i instruktore CBS koji su pokazali da je sistem osposobljen za rad na novoj lokaciji.
Na završnoj analizi vježbe prisustvovao je i načelnik štaba 6.pbr puk Dragan Marić, a komandantu 1.pb je uručen certifikat o uspješno izvedenoj vježbi od strane Komandanta CBS.