6. Pješadijska brigada

Prihvat inspekcijskog tima R. Hrvatske u skladu sa članom IV Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja

2.6.2011

Predstavljanjem, srdačnom dobrodošlicom, te uvodnim brifingom o lokaciji kasarne „Kozara“ u Banja Luci, brigadni general Stamenko Novaković, komandant 6.pješadijske brigade OS BiH, 01. juna 2011. godine, izvršio je prihvat šestočlanog inspekcijskog tima iz OS R Hrvatske

Predstavljanjem, srdačnom dobrodošlicom, te uvodnim brifingom o lokaciji kasarne „Kozara“ u Banja Luci, brigadni general Stamenko Novaković, komandant 6.pješadijske brigade OS BiH, 01. juna 2011. godine, izvršio je prihvat šestočlanog inspekcijskog tima iz OS R Hrvatske koju je predvodio brigadir Goran Klanac u pratnji sa pratećim timom međunarodnih predstavnika i ZS OS BiH.

Na osnovu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, Aneks 1-B, Sporazuma o regionalnoj stabilizaciji, član IV, koji je potpisan u Parizu, 14.decembra 1995.godine, potpisnici sporazuma države u regionu između kojih je i Bosna i Hercegovina obavezale su se kroz uvođenje mjera za regionalnu stabilizaciju i kontrolu naoružanja na stvaranje kvalitetnih preduslova za mir u regiji.

Cilj ovakvih inspekcija je uspostavljanje definisanih oblika saradnje na području sigurnosti usmjerenih prema stvaranju transparentnosti i povjerenja te postizanja uravnoteženih i stabilnih nivoa odbrambene sile s potrebom izbjegavanja trke u naoružanju u regiji.
Po završetku uvodnog dijela izlaganja komandanta lokacije kasarne „Kozara“ generala Novakovića, prisutnima se obratio major Drljača Đurađ, komandant 6.blp, koji je inspekcijski tim upoznao o brojnom stanju naoružanja koje podliježe inspekciji po navedenom Sporazumu.

Nakon prezentovanog brifinga, gosti su kroz nekoliko pitanja upotpunili informacije o naoružanju na koja su dati konkretni odgovori, te je inspekcijski tim odabrao 6.blp kao predmet inspekcije obilaskom sredstava na lokaciji kasarne „Kozara“u Banja Luci.
 

Info – 6.pbr