6. Pješadijska brigada

Zajednički iftar u 2.pješadijskom bataljonu

15.8.2011

Na lokaciji razmještaja 2.pješadijskog bataljona 6.pbr u kasarni "Adil Bešić" u Bihaću, na osnovu Pravilnika o organizaciji i načinu funkcionisanja vjerske službe u Ministarstvu odbrane i OS BiH izvršena je priprema i realizacija predramazanskih, ramazanskih, te priprema bajramskih aktivnosti u komandi i jedinicama 2.pješadijskog bataljona.

Na lokaciji razmještaja 2.pješadijskog bataljona 6.pbr u kasarni "Adil Bešić" u Bihaću, na osnovu Pravilnika o organizaciji i načinu funkcionisanja vjerske službe u Ministarstvu odbrane i OS BiH izvršena je priprema i realizacija predramazanskih, ramazanskih, te priprema bajramskih aktivnosti u komandi i jedinicama 2.pješadijskog bataljona. Uvažavajući uslove u kojima funkcioniše jedinica, vršena je priprema i podjela sehura i iftara u skladu sa raspoloživim artiklima ishrane.

2.pješadijski bataljon je 11.08.2011.godine u kasarni «Adil Bešić» bio domaćin zajedničkog iftara, za oko 150 lica, gdje su osim pripadnika 2.pješadijskog bataljona, bili prisutni predstavnici drugih jedinica Oružanih snaga BiH, predstavnici bihaćkog i vojnog muftijstva, zvanice iz općinskih i kantonalnih institucija, predstavnici udruženja sa područja USK-a, kao i penzionisani pripadnici.

Iftarski program je otpočeo prekidom posta i klanjanjem akšam namaza u mesdžidu kasarne "Adil Bešić". Akšam namaz je predvodio bihaćki muftija Hasan ef. Makić.

Nakon iftara, koji je organizovan u vojničkom restoranu kasarne "Adil Bešić", prisutnima se obratio komandant 2.pb/6.pbr major Elvir Bešić i tom prilikom se zahvalio na dolasku svim zvanicama. U svome obraćanju komandant je istakao važnost Ramazana za pripadnike islamske vjeroispovjesti i poželio da preostale dane Ramazana provedu u ibadetu, zdravlju i veselju, uz želju za profesionalni uspjeh i ličnu sreću.

Prisutnima se obratio i Bihaćki muftija Hasan ef. Makić, te u svom obraćanju naveo vrijednosti posta, druženja na zajedničkim iftarima, a posebno naglasio značaj i važnost organizacije zajedničkih iftara unutar OS BiH.

Nakon iftara u mesdžidu kasarne klanjana je jacija i teravih namaz, a nakon toga u Komandi bataljona je nastavljeno druženje u ugodnom i prijateljskom ambijentu.

info: 6.pbr