6. Pješadijska brigada

Simulacijska vježba Komande i jedinica 6. pbr OS BiH na sistemu BBS u Centru za borbene simulacije (CBS)

31.10.2011

U periodu od 24.do 28.10.2011.godine Komanda i jedinice 6.pbr sa pridodatim specijalistima, realizovala je plansku aktivnost – simulacijsku vježbu na sistemu BBS u Centru za borbene simulacije (CBS) na lokaciji kasarne „Mika Bosnić“ na Manjači.

U periodu od 24.do 28.10.2011.godine Komanda i jedinice 6.pbr sa pridodatim specijalistima, realizovala je plansku aktivnost – simulacijsku vježbu na sistemu BBS u Centru za borbene simulacije (CBS) na lokaciji kasarne „Mika Bosnić“ na Manjači.
Komanda brigade je ispunila sve preduslove koje uključuju koordinacijske sastanke V-60 i V-30 sa starješinama CBS u cilju upoznavanja starješina Komande brigade od strane osoblja Centra o mogućnostima sistema, te obavezama koje proističu u pripremnoj i fazi realizacije navedene aktivnosti. Definisan je težišni borbeno-operativni sistem „manevar“, te identifikovane operacije koje brigada želi provježbati.

Nakon prijema operativnog naređenja (OPNAR-a) od strane CBS, Komanda brigade pristupila je realizaciji procesa donošenja vojnih odluka. Navedenim procesom uspješno je izvršeno niz analiza (misije, terena i rizika, vlastitih snaga), identifikovana zamisao Komandanta, donesena odluka u skladu sa dodijeljenom misijom, te izrađena dokumenta za vježbu. U odnosu na protekle slične vježbe koje je brigada realizovala na sistemu BBS, novina je bila provođenje asimetričnih operacija i operacija civilno-vojne saradnje.
Realizacijom vježbe starješine su iskazale veliku želju za uspješno izvršenje postavljene misije. Tokom realizacije planirane aktivnosti u posjeti brigadi u CBS bili su brig. gen. Mirko Tepšić zamjenik komandanta OK OS BiH, predstavnici poljskog kontingenta EUFOR-a, te vojno diplomatski predstavnici akreditovani u BiH. Tom prilikom isti su kroz kraći presjek upoznati sa sadržajem vježbe i dostignutim stepenom realizacije.

Po završetku planirane vježbe izvršena je analiza iste u skladu sa definisanim standardnim operativnim procedurama Centra, te je nakon toga 6.pbr dodijeljen certifikat za uspješno izvedenu simulacijsku vježbu na sistemu BBS. Komandant 6.pbr brigadni general Stamenko Novaković, po završetku vježbe, istakao je značaj ovakvog oblika edukacije starješina, kako Komande brigade tako i bataljona. „Ovo je dobra prilika da se rezimira stepen obučenosti ključnog personala, identifikuju slabosti i definišu smjernice za poboljšanje u obuci“, naglasio je general Novaković.

Info 6.pbr