6. Pješadijska brigada

Ambasador SAD u BiH posjetio Komandu 6.pješadijske brigade OS BiH

9.12.2011

Komandu 6.pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Banja Luci 08.decembra 2011.godine posjetio je ambasador SAD u BiH, Patrick S.Moon sa saradnicima.

Komandu 6.pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Banja Luci 08.decembra 2011.godine posjetio je ambasador SAD u BiH, Patrick S.Moon sa saradnicima.

Ambasadora je primio brigadni general Stamenko Novaković, komandant 6.pješadijske brigade sa svojim saradnicima, a posjeti je prisustvovao i v.d.komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Ivica Jerkić.

Tim povodom nakon srdačne dobrodošlice koje je uputio general Jerkić, general Novaković kroz upriličeni kratak informativni brifing upoznao je ambasadora SAD o organizacijsko-formacijskoj strukturi brigade, razmještaju jedinica, ključnim aktivnostima koje brigada realizuje, te budućim planovima i problemima sa kojima se brigada susreće.

Tokom posjete ambasador Moon naglasio je važnu ulogu i saradnju OS BiH sa civilnim vlastima, u cilju stvaranju jasnije i kompletnije slike o potrebama OS kao što je budžetiranje, zatim stvaranja povjerenja u vojničku profesionalnost i izgrađenost. Razgovor je vođen i u pravcu programa obuke vojnika i zadacima koji predstoje OS BiH ka evropskim integracijama i članstvu u NATO-u.

General Novaković je u svom obraćanju istakao naše ograničene mogućnosti i sposobnosti kao male zemlje u dijelu učešća OS BiH u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) i njenu efikasnost kroz sigurnosne operacije, mentorstva vojne policije i prisustva štapskog osoblja u Afganistanu.

General Jerkić je naglasio da važan segment u OS BiH predstavlja i deminiranje, pa će u narednom periodu na nivou OS BiH biti formiran Centar za deminiranje sa tendencijom dostizanja uloge i zadataka kao što ima i ostvaruje Centar za mirovne operacije (PSOTC) sa sjedištem u Butmiru.

Po završetku vojno - diplomatskog dijela razgovora, te uručivanja prigodnog poklona od strane Komandanta 6.pbr Američkom ambasadoru, upriličene su izjave za medije domaćina brigadnog generala Stamenka Novakovića i ambasadora SAD u BiH Patrick S.Moon.

U svom obraćanju između ostalog, general Novaković je naglasio značaj i ulogu ovakve posjete kao otvorene podrške koje SAD pružaju na terenu i da OS BiH i dalje trebaju takvu podršku posebno u dijelu ispunjenja mirovnih misija i putu ka NATO-u.

Ambasador Moon u svom obraćanju naglasio je zahvalnost 6.pbr u angažovanju ka ispunjavanju postavljene misije, te da SAD i BiH imaju čvrsto i trajno partnerstvo u vezi sa čitavim nizom pitanja odbrambene prirode i to partnerstvo postaje sve čvršće dok se BiH kreće ka članstvu u NATO savez. Danas su OS BiH jedna od najuspješnijih instiucija u BiH, obezbjeđuju mir i sigurnost za sve njene građane bez obzira na njihovu etničku pripadnost, te doprinose međunarodnoj stabilnosti miru i sigurnosti.

Info 6.pbr