6. Pješadijska brigada

Djelimično procjenjivanje borbene spremnosti u 1.pješadijskom bataljonu 6.pješadijske brigade

21.5.2012

Na lokacijama razmještaja 1.pješadijskog bataljona, 15.05.2012.godine u kasarni „Kozara“ u Banjaluci i kasarni „Žarko Zgonjanin“ u Prijedoru, tim starješina iz Operativne komande OS BiH na čelu sa brigadnim generalom Sakibom Forićem izvršio je djelimično procjenjivanje borbene spremnosti 1. pješadijskog bataljona

Na lokacijama razmještaja 1.pješadijskog bataljona, 15.05.2012.godine u kasarni „Kozara“ u Banjaluci i kasarni „Žarko Zgonjanin“ u Prijedoru, tim starješina iz Operativne komande OS BiH na čelu sa brigadnim generalom Sakibom Forićem izvršio je djelimično procjenjivanje borbene spremnosti 1. pješadijskog bataljona za provođenje dodijeljenih zadataka, a na osnovu Pravilnika o procjenjivanju, kontroli i ocjenjivanju borbene spremnosti OS BiH.

Procjenjivanje je provedeno po elementima borbene spremnosti: stanje personala, stanje popunjenosti opremom, stanje spremnosti opreme i stanje obučenosti. Procjenjivanju su prisustvovali i starješine iz Komande 6.pješadijske brigade, radi što boljeg sticanja uvida u stvarno stanje borbene spremnosti.

Nakon uvodnog brifinga koji je iznio komandant 1.pješadijskog bataljona major Darijo Pajić, provedena je provjera borbene spremnosti komande i potčinjenih jedinica bataljona kroz provjeru osposobljenosti i uvježbanosti pojedinaca i posluga, kroz izvođenje praktičnih radnji, pregled stanja personalne popune, provjeru primjene propisanih standardnih operativnih procedura, provjeru teoretskih znanja i vještina, provjeru fizičke spremnosti oficira, podoficira i vojnika, te pregled i provjera kompletnosti i ispravnosti opreme i drugih MTS.

Nakon detaljno provedenog procjenjivanja po svim zahtijevanim elementima borbene spremnosti, tim starješina iz OK OS BiH je na završnoj analizi potvrdio ocjenu koja je data za 1.pješadijski bataljon za prvi kvartal 2012. godine, te su se svi članovi tima za procjenjivanje zahvalili komandantu i ostalim pripadnicima bataljona na korektnom pristupu i saradnji tokom procjenjivanja. Još jednom je istaknuto da 1. pješadijski bataljon može odgovoriti svim zahtjevima i zadacima koji se postavljaju pred njega uprkos velikom opterećenju, prije svega vojničkog sastava zadacima obezbjeđenja lokacija i stalno prisutnim problemima logističkog obezbjeđenja.

info: 6.pbr