6. Pješadijska brigada

Peta godišnjice formiranja 1.pješadijskog bataljona 6.pješadijske brigade

14.6.2012

Provođenjem Odluke Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama OS BiH, 11.06.2007. godine realizovano je prvo postrojavanje 1.pješadijskog bataljona u kasarni „Žarko Zgonjanin“ u Prijedoru, kada se na dužnost u tu jedinicu javio najveći broj njenih pripadnika

Provođenjem Odluke Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama OS BiH, 11.06.2007. godine realizovano je prvo postrojavanje 1.pješadijskog bataljona u kasarni „Žarko Zgonjanin“ u Prijedoru, kada se na dužnost u tu jedinicu javio najveći broj njenih pripadnika, a od maja 2008. godine na lokaciji u Prijedoru ostala je samo jedna pješadijska četa, dok su Komanda i tri pješadijske čete premještene u kasarnu Kozara u Banjaluci zbog boljih uslova smještaja i izvođenja obuke. Povodom pete godišnjice formiranja pripadnici 1.pješadijskog bataljona, njih ukupno 19 na čelu sa komandantom majorom Pajićem, 11.06.2012. godine dobrovoljno su dali krv u Opštoj bolnici u Prijedoru u okviru aktivnosti obilježavanja dana prvog postrojavanja jedinice.

U proteklih pet godina postojanja pripadnici bataljona realizovali su ogroman broj redovnih i vanrednih zadataka, bojevih gađanja, simulacijskih i terenskih vježbi, zajedničkih vježbi sa pripadnicima EUFOR i civilnih institucija, učešće u misijama podrške miru u Iraku i Afganistanu, osiguranje velikog broja lokacija, obilježavanje značajnih datuma i praznika, veoma uspješno učešće na sportskim takmičenjima, pomoć civilnim strukturama u slučajevima vremenskih nepogoda te su uvijek bili na raspolaganju da pruže pomoć kroz dobrovoljno davanje krvi i razne humanitarne akcije.

Pored dobrovoljnog davanja krvi tog dana na lokaciji kasarne u Prijedoru, u sklopu obilježavanja datuma formiranja jedinice, realizovano je još nekoliko sportskih susreta, a na svečanom ručku su bili prisutni komandant 6. pješadijske brigade general Novaković i prvi komandant 1.pješadijskog bataljona pukovnik Radojčić koji su prisutnim pripadnicima jedinice čestitali godišnjicu formiranja i poželili još mnogo uspjeha na profesionalnom i ličnom planu.


Info 6. pbr