6. Pješadijska brigada

Uspješna saradnja EUFOR-ovog Poljskog trening tima i 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH

27.6.2012

Od 14. maja 2012. godine Poljski trening tim - priključeni trening tim ETT - počeo je realizaciju svojih zadataka u 6. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH. ETT je novi trening tim nastao kao rezultat reorganizacije MTT2 - JCT MTT (Joint Combat Training of external troops within AF BiH - Exercise Planning Mobile Training Team) iz Travnika.

Od 14. maja 2012. godine Poljski trening tim - priključeni trening tim ETT - počeo je realizaciju svojih zadataka u 6. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH.
ETT je novi trening tim nastao kao rezultat reorganizacije MTT2 - JCT MTT (Joint Combat Training of external troops within AF BiH - Exercise Planning Mobile Training Team) iz Travnika. Poslije 18 mjeseci funkcionisanja, JCT MTT je završio djelovanje koje je obuhvatalo planiranje, provođenje i ocjenu vojnih vježbi od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (nivo bataljon, brigada), razvoj univerzalnih standarda u okviru vojnih vježbi i procesa naučenih lekcija, odnosno savjetovanje Oružanih snaga BiH na temu međunarodnih vježbi.

Realizacija tih zadataka je visoko ocjenjena od strane CBTD (Capacity Building and Training Division HQ EUFOR) i KOiD-a (Komanda obuke i doktrine OS BiH), i kao najiskusniji tim je određen za realizaciju pilot programa.

Glavni zadatak ovog tima je usko povezana saradnja sa Komandom i Štabom 6. pješadijske brigade u oblasti planiranja, provođenja vježbi i obuke. Trenutno, to je još uvijek pilot projekat koji treba da identifikuje probleme sa kojima se Štab 6. pbr najčešće suočava, a koji se tiču uspostavljanja strukture, organizacije rada i funkcionisanja Štaba i komandnog mjesta za vrijeme pripreme, provođenja vježbe ili pripreme jedinica za ISAF i PfP u skladu sa NATO standardima.

Poljski trening tim predvodi šef ETT major Zbigniew Sadlej, a pored njega tim sačinjavaju i instruktor kapetan Jarosław Gradek i prevodilac Sandra Barbarić. U prvoj polovini jula mjeseca, ETT će biti pojačan još jednim prevodiocem.

Od septembra mjeseca, ETT će se sastojati od tri starija oficira, jednog podoficira i dva prevodioca koji će raditi zajedno sa 6. pješadijskom brigadom OS BiH.

Info 6.pbr