6. Pješadijska brigada

Učešće pripadnika 6. pbr OS BiH u akciji „Očistimo Zemlju za jedan dan“

13.9.2012

Pripadnici 6. pješadijske brigade na lokacijama na kojima su smještene njene jedinice učestvovali su u realizaciji akcije „Očistimo Zemlju za jedan dan“.

Pripadnici 6. pješadijske brigade na lokacijama na kojima su smještene njene jedinice učestvovali su u realizaciji akcije „Očistimo Zemlju za jedan dan“.

Tako su pripadnici 3/6.pbr OS BiH dali svoj doprinos ovoj akciji, zajedno sa učenicima OŠ iz Orašja. U akciji koja je provedena 07.09.2012. godine učestvovalo je 19 pripadnika 3.pb i bili su angažovani na uređenju desne obale rijeke Save. Akciju je organizovala NVO «Ruke» iz Sarajeva, a podršku joj je dalo Ministarstvo prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Županije Posavske, sve OŠ ŽP, kao i pripadnici 3/6.pbr OS BiH.

Pripadnici 1. pješadijskog bataljona su po drugi put ove godine uzeli učešće u akciji „Očistimo Vrbas i Vrbanju“ koja je organizovana 09.09. 2012. godine na ušću Vrbanje u Vrbas, u okviru široke akcije ekoloških udruženja „Očistimo Zemlju za jedan dan“. Na uređenju navedene lokacije bilo je angažovano 10 pripadnika ovog bataljona.
U istom periodu nekoliko pripadnika 2.pješadijske čete iz sastava 1.pb su u Prijedoru uzeli aktivno učešće u sličnoj akciji „Očistimo Prijedor“, gdje su se takođe pripadnici civilnih struktura pohvalno izrazili o učešću pripadnika OS BiH u navedenoj akciji. Bitno je naglasiti da su svi pripadnici 1.pb iskazali veliko zalaganje tokom rada, te su dostojno predstavili svoju jedinicu i OS BiH u cjelini.

Takođe, 09.09.2012. godine uspješno je završena ekološka akcija “Očistimo zemlju za jedan dan", u okviru koje su brojni volonteri, zajedno sa pripadnicima 2.pb, učestvovali u čišćenju grada Bihaća. Ekološku volontersku akciju USK-a je koordiniralo Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline USK-a u svim gradovima USK-a. Jedinica 2. pb pridružila se akciji u gradu Bihaću gdje je angažovan jedan pješadijski vod sa potrebnim materijalno-tehničkim sredstvima na čišćenju grada Bihaća.

Kantonalno Ministarstvo za građenje i prostorno uređenje te predstavnici općine Bihać zadovoljni su odzivom volontera, a naročito su bili sretni zbog činjenice da su se akciji odazvali i pripadnici 2.pb koji su zajedno sa učenicima srednjih i osnovnih škola čistili grad Bihać. Cilj ove aktivnosti 2.pb je unapređenje civilno-vojne saradnje i stvaranje dodatnog povjerenja građana u strukture OS BiH.

Dodajmo ovom prilikom i da su pripadnici specijalne policije R. Češke na području Županije Posavske u Orašju provodile aktivnost na čišćenju korita rijeke Save od zaostalih MES-a. Ova aktivnost se provodi s ciljem stvaranja sigurnog plovnog puta duž r. Save, kao i sigurnosti civilnog stanovništva na području Županije Posavske. Podršku u provedbi aktivnosti dalo je i Ministarstvo odbrane BiH, angažujući pripadnike čete NUS-a br TP sa zadatkom prihvata, skladištenja, transporta i uništenja prikupljenih MES-a. Tokom realizacije navedenih aktivnosti 3/6.pbr bila je zadužena za smještaj i ishranu pripadnika br TP OS BiH.

Info 6.pbr