6. Pješadijska brigada

Izvođenje MAPEX vježbe komande 1.pješadijskog bataljona

30.10.2012

Pripadnici komande 1.pješadijskog bataljona 6.pješadijske brigade OS BiH su u periodu od 22. do 26.10.2012. godine zajedno sa instruktorima iz PSOTC iz Butmira izveli MAPEX vježbu „ Plavi šljem “.

Pripadnici komande 1.pješadijskog bataljona 6.pješadijske brigade OS BiH su u periodu od 22. do 26.10.2012. godine zajedno sa instruktorima iz PSOTC iz Butmira izveli MAPEX vježbu „ Plavi šljem “. Akcenat vježbe je bio na mirovnim operacijama pod okriljem UN-a, a težišni zadaci koji su razrađivani tokom procesa donošenja vojnih odluka su bili zaposjedanje dodijeljene zone tokom mirovne operacije, provođenje operacija čiji je cilj uspostava bezbjednog okruženja i sloboda kretanja, neutralisanje pobunjeničkih grupa, nekinetičke operacije stabilizacije stanja u zoni i svi ostali zadaci koji se postavljaju pred jedinice u mirovnim operacijama.

Prisustvo instruktora iz PSOTC iz Butmira je bilo izuzetno korisno jer su oni svojim iskustvom u provođenju sličnih vježbi i samim učešćem u mirovnim misijama ukazivali na najbitnije stvari i izazove koji se javljaju tokom provođenja ovih operacija.

Izvođenje ove vježbe je značajno pogotovo za pripadnike komande 1.pješadijskog bataljona jer se vježba po ovom scenariju, po riječima instruktora, prvi put provodi u nekoj od jedinica OS BiH te su oni sami istakli da su zadovoljni odnosom i zalaganjem svih učesnika tokom vježbe. Ova vježba je važno iskustvo za sve učesnike jer se u narednom periodu očekuju sve veće aktivnosti vezane za učešće u mirovnim operacijama pod okriljem UN-a i NATO-a, a pogotovo pješadijskih bataljona koji će biti nosioci tih zadataka.

Tokom izvođenja nekih brifinga u procesu donošenja vojnih odluka bili su prisutni i pripadnici komande 6.pješadijske brigade na čelu sa komandantom 6.pješadijske brigade, brigadnim generalom Stamenkom Novakovićem.

Info 6.pbr